Sari la conținut

Raport din mai multe tabele in Power BI

Hai sa vorbim despre cum poti sa faci un raport din mai multe tabele in Power BI. Apropo, da, poti face asta si aplicatia chiar face multe lucruri in background si s-ar putea sa mearga fara sa intelegi de ce. In video-ul de mai jos ne uitam sub capota si incercam sa intelegem mai bine ce se intampla.

Raport din mai multe tabele Power BI

Vrei sa inveti Power BI?

Daca te uiti la acest articol probabil ca raspunsul este da. Mai gasesti si alte articole pe acest subiect aici, dar iti recomandam si cursul nostru online despre Power BI.

Data model

Cand vorbim despre rapoarte mai complexe, de cele mai multe ori nu vorbim despre un singur tabel pe care vrem sa il analizam ci de mai multe, cu elemente de legatura intre ele. Cand avem “problema” asta putem sa incercam sa aducem toate datele intr-un singur tabel, insa nu e cea mai buna solutie.

O mai buna solutie este sa folosim ceea ce se numeste Data Model. Apropo, gasim asta atat in Power BI cat si in Excel (vezi si articolul despre Power Pivot).

Cu ajutorul Data Model putem face legaturi intre tabele si mai apoi sa folosim acele legaturi in elemente vizuale (de genul matrix sau altele)

Da, si mie mi se pare IMENS cursorul meu in print screen-ul de mai sus. 🙂

Tipuri de legaturi

Ar fi multe de spus aici referitor la legaturi, insa oricum tie nu iti plac articolele lungi si ma gandesc ca ai preferat sa dai play la video. Totusi, ar fi bine sa mentionez cateva lucruri aici si in scris, poate mi-au scapat in video.

Din punct de vedere al cardinalitatii, avem 4 tipuri de legaturi, le poti vedea mai jos, am pastrat titlul in engleza, suna cam ciudat cand traducem unele lucruri in romana.

  • One-to-many (1:*)
  • Many-to-one (*:1)
  • One-to-one (1:1)
  • Many-to-many (*:*)

Daca ai facut vreun curs de baze de date sau daca te-ai jucat putin prin Access, sunt sanse ca sa nu fie prima data cand auzi despre astea.

Cand vine vorba de una sau mai multe se refera la unicitatea sau duplicitatea unei valori intr-un tabel. De exemplu in video-ul meu in tabelul de produse coloana ProductKey avea elemente unice (One) iar in tabelul de vanzari coloana ProductKey avea duplicate (Many).

De aceea legatura de mai jos este de tip One-to-Many, vedem 1 in dreapta (Produse) si * in stanga (Vanzari).

O sa ma opresc aici cu explicatiile legat de tipurile de legaturi. As mai spune insa inca un lucru, legaturile pe care le caut eu sunt de obicei similarea cu cea de mai sus (1:*). Desi in Power BI putem face si legaturi Many-to-many eu personal le cam evit, am vazut ca de multe ori creaza confuzie.

Apropo, si Microsoft parca ne cam avertizeaza legat de asta:

Cum facem o legatura intre 2 tabele?

Simplu, folosind drag & drop, am pregatit si un GIF pentru tine, sper sa functioneze.

Vezi si

Daca vrei sa inveti si alte lucruri despre Power BI, vezi mai jos cateva link-uri pe care le consider utile:

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.

Comentarii

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *