In acest articol vei vedea cum poti sa faci import la date in Power BI cu ajutorul Power Query. Wow, am reusit sa folosesc in aceeasi fraza cuvantul Power de 2 ori. Sper ca nu au fugit deja de aici, hai inapoi ca lucrurile nu sunt chiar asa de complicate.
Import date Power BI
Recapitulare: Power BI e aplicatia pe care o folosim pentru a analiza datele, Power Query e mecanismul de import de date din surse externe.
Vrei sa inveti Power BI?
Daca ai ajuns pe aici, sanse mari ca raspunsul tau sa fie afirmativ, vezi mai jos cateva resurse utile, te putem ajuta la asta:
Hai sa revenim
Acum ca am terminat si pauza publicitara, hai sa revenim la tema noastra: import de date in Power BI. Nu de alta, dar asta vedem fix in mijlocul ecranului cand deschidem aplicatia.
Surse de date
Radu, pot importa date in Power BI dintr-un CSV sau ceva format mai ciudat?
Raspunsul este da, avem atat CSV-uri cat si multe alte surse de date posibile. Suficient de multe incat sa avem nevoie si de o casuta de cautare.
Eu nu m-am putut abtine si am selectat un Excel daca tot am facut o poza la ecran. In stanga sus avem toate sheet-urile din acel fisier Excel, iar in dreapta jos o optiune cheie – transform data – care ne va duce in Power Query. Stiam ca nu o sa citesti acest text, de asta am facut cu rosu in poza de mai jos. 🙂
Daca folosim Load, vom aduce datele asa cum sunt in Power BI. Eu insa de cele mai multe ori am folosit Transform Data pentru da aveam nevoie sa fac anumite ajustari inainte de a importa tabelele. Cand spun ajustari, ma refer la stergeri de coloane, corecturi, etc.
Bine ai venit in Power Query
Hai ca am dat click pe transform data, asta gasim dincolo de click. Sa stii ca acum suntem in Power Query, alte optiuni pe ecran (scrie sus Power Query Editor).
Aici nu ar fi rau sa te uiti peste video-ul de mai sus sa intelegi mai bine despre ce e vorba. Scot insa in evidenta 3 zone importante (te las pe tine sa ghicesti care sunt care):
- Preview tabel prelucrat
- Optiuni de transformare
- Pasii de transformare.
Ce au in comun Power BI si Excel?
Pe scurt, Power Query, si faptul ca ambele sunt foarte utile. Ti-am zis oare ca avem si un curs online despre Power Query? Am zis ca ar merita sa mentionez si asta asa la final de articol.
Gasesti optiunea de import de date in zona de Data / Get Data.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.
Foarte interesant acest curs, de folos și așteptăm și tutorialele următoare.
Super utile cursurile tale!
Astept cu nerabdare cursul final 🙂
Super cursul tau! Aveam nevoie de suport in raportari!
Comentariile sunt închise.