Incep cu asta: imi place Pivot-ul din Excel. Chiar imi place, e o optiune foarte utila. Are insa 2 limitari importante: nu poate analiza decat un singur tabel odata si calculele pe care le pot face in interior sunt foarte basic. Sunt 2 limitari pe care Power Pivot din Excel nu le are, hai sa vedem despre ce e vorba.
Power Pivot Excel – introducere
Parte din „Ninja in Excel”
Daca ai reusit sa urmaresti tot video-ul, e foarte posibil sa apara intrebari. Poate despre modul in care am facut legaturile, dar si despre eventualele calcule despre care iti spuneam. Acest video este doar aperitivul, daca vrei meniul complet, vezi mai multe despre Ninja in Excel, cursul online de unde am luat acest video.
Ce este Power Pivot?
Daca ar fi sa ii intrebam pe cei de la Microsoft, ei ar zice ca:
Power Pivot is an Excel add-in you can use to perform powerful data analysis and create sophisticated data models. With Power Pivot, you can mash up large volumes of data from various sources, perform information analysis rapidly, and share insights easily.
Pe scurt, o extensie de analiza care iti permite sa strangi date din mai multe surse, sa lucrezi cu un volum mai mare si sa faci calcule mai destepte.
Un fel de expansion pack la Katan, daca jocul de baza ar fi Pivot-ul simplu. 🙂
Power Pivot si versiunile de Office
Optiunea asta despre care tot vorbim a fost pana in 2016 o extensie pe care trebuia sa o instalezi. Din Excel 2016 vine preinstalata. Daca ai Excel 2010, poti descarca extensia aici. Daca ai 2013, se pare ca nu prea ai noroc, eu inca nu am gasit vreo extensie compatibila.
Activeaza Power Pivot
Chiar daca ai extensia deja instalata, va fi nevoie sa ii dai enable. Poti vedea cum sa faci asta in video-ul de mai sus, intre timp am primit ca si sugestie ca mai bine folosim search-ul din Excel.
Primesc si sugestii bune, nu doar intrebari la cursurile mele online.
Adauga date in Power Pivot
Nu pot face analiza pe ceva inainte de a adauga datele in data model. Data model e locul unde aducem tabelele pentru a le putea analiza cu un Power Pivot.
Cu mentiunea ca putem aduce datele in data model si folosind Power Query. Eu asta folosesc de cele mai multe ori.
Legaturi intre tabele
Scriam si la inceput ca una din lucrurile pe care Power Pivot stie sa le faca este sa analizeze date din mai multe tabele. Tabelele insa ar trebui sa fie complementare, gandeste-te la tabele in care faci legaturi cu ajutorul VLOOKUP.
Dupa ce ai adus datele in data model, va fi nevoie sa creezi si legaturi. Faci asta din „Diagram view”, vezi dreapta sus in Power Pivot.
Crearea raportului
Cand suntem gata cu legaturile, tot ce trebuie sa facem este sa creem raportul. Se poate vedea ca putem sa il creem in mai multe forme. Drept e ca eu am folosit de cele mai multe ori Pivot Table ca si forma.
Calcule in Power Pivot
Cred ca am mentionat la inceput ca poti face calcule mai complexe in Power Pivot. Nu o sa vezi prea multe despre asta in video pentru ca ar fi fost prea mult pentru un singur video. Si asa sunt sanse mari ca tutorialul meu sa iti cada greu la stomac. 🙂
Avem 2 tipuri de calcule, putem folosi coloane calculate sau putem folosi masuri. Daca vrei sa inveti mai multe despre coloane calculate, vezi acest tutorial din cursul de Power BI. Interfata e usor diferita insa principiile sunt cam la fel.
Nu stiu de ce, dar parca acest articol a fost foarte lung, si oricum nimeni nu ajunge pana aici. Hai sa ne oprim, daca ai intrebari, le poti pune mai jos.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.
Foarte utile informatiile. Sunt prezentate pe inteles si cu umor, ceea le face atragatoare. 🙂
Mersi Andreea
Comentariile sunt închise.