Sari la conținut

LAMBDA – creaza functii custom in Excel


Desi avem multe functii in Excel, cateodata avem nevoie de una mai specifica, mai romaneasca, mai altfel. Sau, poate pur si simplu vrem sa ne dam mari cu ce stim ca poate face Excel-ul. 🙂

Daca pana acum trebuia sa mergem in Visual Basic pentru a crea o functie, acum o putem face direct din name manager folosind functia LAMBDA. Daca nici tu nu ai inteles acest paragraf, no problem, de asta am facut un video.

Parte dintr-un curs online

In MS Excel Extended mi-am propus sa am tot ce trebuie sa stii despre Excel, de la tabele si filtre pana la Power Pivot si … acum LAMBDA. De fiecare data cand apare ceva cu adevarat interesant, Extended primeste un update.

LAMBDA a trecut testul cu interesantometrul.

Disponibila in Microsoft365

Optiunea prezentata in video este deocamdata disponibila pentru utilizatorii beta de Microsoft 365 (fostul Office 365 – adica acela pe baza de abonament).

Da, stiu iar iti fac in ciuda cu o optiune la care inca nu ai acces. Vezi totusi daca poti sa te inregistrezi si tu in programul de beta, eu am putut. Daca ai un IT admin mai neglijent, s-ar putea sa poti si tu. 🙂

Radu, ce limbi straine vorbesti tu acolo, cu Visual Basic si Name Manager?

„Pe vremea mea”, adica pana inainte sa apara LAMBDA, daca ai fi vrut sa creezi o functie similara cu cea creata de mine – VarstaDinCNP – ar fi trebuit sa mergi in Visual Basic si sa scrii putin cod VBA. Da, ai inteles bine, putina programare.

Cum majoritatea dintre cei care aud de VBA fug in directia opusa, hai sa zicem ca nu era o optiune prea populara. Sunt insa cativa (vreo 200) care alearga inspre VBA, si acestia sunt cei care cumpara cursul meu online despre VBA. Pe bune, 228 de persoane s-au inscris la acel curs, si eu ma mir de unde sunt atatia.

Incearca si tu

Daca vrei sa incerci si tu, uite mai jos functiile scrise de mine in video. Daca apar erori, inlocuieste ; cu ,

=LAMBDA(nr; proc; nr*proc)

=LAMBDA(CNP; (today() – data(mid(CNP;2;2);mid(CNP;4;2);mid(CNP;6;2)))/365)

Da, in video am scris Data in loc de CNP, ce sa-i faci, neatentie. Puteam oricum sa scriu ce nume imi trece prin cap.

Arata-mi ceva interesant

Ai folosit cumva LAMBDA pana acum? Acum ai sansa se te lauzi, spune-ne si noua in zona de comentarii.


.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *