Sari la conținut

Gestiune rezervari cazare in Excel

 • Excel

In urma cu mai multe saptamani cineva imi scria pe pagina de contact si ma ruga daca nu cumva as putea face un model in Excel pentru managementul rezervarilor. Nu pot sa spun la asta decat: CHALLENGE ACCEPTED, hai sa vedem.

Gestiune rezervari Excel

Ce ar trebui sa faca

Personal nu am experienta de lucru in industria ospitalitatii, nici nu stiu daca sunt foarte ospitalier. Sunt cel mult un “consumator” de servicii de cazare, de asta inainte sa pornesc strung-ul de Excel-uri am stat sa ma gandesc de ce ar fi nevoie pentru acest exemplu.

Am ajuns la urmatoarele concluzii:

 • Am nevoie de o lista de comenzi de cazare pe care o completez pe masura ce mi se ocupa camerele
 • Am nevoie de o privire de ansamblu asupra disponibilitatii camerelor mele

2 sheet-uri

Desi am un talent innascut de a complica lucrurile, cateodata inutil, acest model il mentin simplu si folosesc doar 2 sheet-uri:

 1. Clienti: un sheet in care tin informatie despre fiecare nou client, cand ajunge, cand pleaca, care e pretul pe care trebuie sa il plateasca
 2. Ocupare: o privire de ansamblu asupra tuturor camerelor pe care le avem disponibile, avem camere libere, avem camere unde am facut “double booking”

Clienti / comenzi

Mai jos o “poza” cu tabelul de clienti / comenzi, l-am facut cat mai simplu cu putinta, poate fi complicat in functie de nevoi.

rezervari excel 1

Nimic spectaculos aici, un tabel simplu cu un data validation de tip lista pe coloana E.

Situatie ocupare

In imaginea de mai jos se poate vedea la nivel general gradul de ocupare al camerelor in functie de data. Se poate vedea si de cate ori am rezervat o camera.

Nu stiu cum e regula in industria hoteliera dar dupa mintea mea eu am zis ca nu e foarte bine ca o camera sa fie rezervata pentru 2 clienti.

rezervari excel 2

Partea interesanta

Partea interesanta in acest model sta in modul in care am facut ca in sheet-ul cu situatia ocuparii camerelor sa apara numarul de rezervari pe fiecare camera in functie de data.

Nu iti spun cum am procedat, te las sa descarci fisierul si sa iti dai seama.

Hint: Excel-ul face numaratoarea si coloreaza celulele, nu trebuie sa iti bati capul cu asta.

Download

Vezi daca functioneaza formularul de mai jos.

Un exemplu

Aici vei gasi un exemplu de cum ai putea sa faci un raport care sa te ajute cu rezervarile, nu e un ERP. Acestea fiind spuse, daca ai plangeri / reclamatii de facilitati lipsa, ce sa iti spun, asta e.

Alte modele

Nu e primul articol in care fac un model in Excel. Daca vrei sa vezi ce altceva am mai produs in “fabrica de Excel-uri” din Oradea, arunca o privire peste categoria Downloads.

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.

2 comentarii la „Gestiune rezervari cazare in Excel”

 1. Salutare!
  Mai este disponibil excelul cu situatie rezervari camere?
  Ca am incercat sa-l descarc si nu am gasit nici o varinta.
  Multumesc,
  George

  1. Da, mai e disponibil. Cu mentiunea ca pentru a il descarca trebuie sa te abonezi. Daca ai vreun ad blocker activ, e posibil sa ascunda si acea optiune.

Comentariile sunt închise.