Sari la conținut

Model pontaj in Excel – download

  • Excel

In ultimele 2 saptamani am avut 3 cursuri diferite, cu 3 companii complet diferite. Partea interesanta e ca la fiecare curs am ajuns la un moment dat la subiectul model pontaj in Excel. Hmm, poate ar trebui sa scriu un articol despre asta.

model pontaj excel

Fara voce

Drept e ca un motiv pentru care scriu despre asta e si faptul ca dupa cursul din Timsoara din acest weekend mi-am cam pierdut vocea. E cam greu sa inregistrezi tutoriale fara sunet.

In fine, partea buna e ca am ajuns si eu in sfarsit un mai bun ascultator. 🙂

Model pontaj in Excel

Din discutiile pe care le-am avut cu clientii mei eu am inteles de la ei ar fi de folos un model de pontaj care sa arate in felul urmator

  • sa fie pe luni, bine ar fi daca Excel-ul m-ar ajuta sa pot crea usor o luna
  • sa imi scoata in evidenta sambetele si duminicile
  • sa imi calculeze numarul de ore pe care un angajat ar trebui sa le lucreze conform contractului lui (8 ore / 6 ore / etc.)
  • sa imi calculeze numarul de ore lucrat in timpul saptamanii, respectiv in weekend
  • sa imi calculeze si numarul de ore corespunzator concediilor de odihna, concedii medicale

Ok, hai sa vedem cum il facem.

Pontaj pe luni

Primul lucru pe care l-am facut in varianta mea de pontaj a fost sa ma asigur ca e foarte usor sa adaugi o luna noua.

Tot ce trebuie sa faci e sa completezi data de inceput si Excel-ul va pune automat zilele si ne va spune si ziua saptamanii.

Calcul norma de lucru

In functie de programul de lucru, vreau sa calculez si norma de lucru, adica numarul de ore pe care ar trebui sa lucreze cineva intr-o luna.

Calculul se face in baza a ceea ce scriem in coloana B.

Calcul ore lucrate in weekend

Fiindca pe randul 3 eu am ziua saptamanii, mi-a fost relativ usor sa calculez orele lucrate in weekend folosind un SUMIF „simplu”.

=SUMIF($C$3:$AG$3;”SA”;C4:AG4)+SUMIF($C$3:$AG$3;”DU”;C4:AG4)

Stiu ca formula pare mai complexa, dar e o adunare simpla intre numarul orelor de sambata (SA) si celor de duminica (DU).

Calcul ore lucrate de luni pana vineri

Iar daca stim cat am lucrat in weekend, nu e operatie pe creier ca sa calculam orele de luni pana vineri. Facem o diferenta dintre totalul orelor si orele din weekend.

=AI4- SUMIF($C$3:$AG$3;”SA”;C4:AG4)+SUMIF($C$3:$AG$3;”DU”;C4:AG4)

Am vazut ca multa lume calculeaza manual orele din timpul saptamanii. Cu o functie de acest tip, nu mai trebuie sa faci asta.

Calcul ore concediu de odihna si concediu medical

Ca sa calculez asta eu am numarat cate CO si CM am pe o linie in dreptul unei persoane, folosind COUNTIF. Rezultatul l-am inmultit mai apoi cu 8.

=COUNTIF(C4:AG4;$AL$2)*8

Disclaimer

Desi am lucrat in departamente de resurse umane, nu sunt neaparat un specialist in ale pontajului. Asa ca daca am facut vreo tampenie capitala in acest fisier, nu da cu paru’. 🙂

Download

Aboneaza-te la lista mea de email pentru a descarca acest fisier. Stai linistit(a) ca nu vei primi reclame la detergenti din partea mea, doar articole despre Excel.

Ce lipseste?

Daca as fi avut mai mult timp la dispozitie probabil ca m-as fi gandit si la moduri in care pot sa calculez orele de noapte, asta simt eu ca lipseste.

Sunt sigur insa ca ar mai fi si alte lucruri, spune-mi si mie in sectiunea de comentarii.

Iar daca ai vreun model foarte tare de pontaj pe care poti sa il share-uiesti, m-as bucura sa il pun aici.

Update: alte modele de pontaj

Dupa ce am publicat acest articol si am trimis newsletter-ul am primit multe reply-uri cu alte modele de pontaj. Pe cele pe care pe care am permisiunea sa le pun aici pe site le poti vedea mai jos.

Model pontaj Constantin

Model pontaj Liliana

Model pontaj Bogdan

Model pontaj Ana

Model pontaj Vasile

Model pontaj Alexandru

Model pontaj Adi


.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de comunitate a site-ului, te asteptam acolo.

3 comentarii la „Model pontaj in Excel – download”

  1. Salut,
    Un excel in care sa se poata genera ture lunare ( 3 schimburi, cate 2 zile libere pe saptamana si un weekend pe luna liber…etc), puteti sa ma ajutati? Am aplicat pt un post si am tema de prezentat la urmatorul interviu. Am incercat sa generez…dar… Multam fain.

Comentariile sunt închise.