Sari la conținut

Email-uri de notificare din Excel (cu ajutorul Power Automate)

Ce ar trebui sa fac in asa fel incat Excel-ul sa ma anunte printr-un email cand expira ceva? As vrea sa fac asta chiar daca fisierul nu este deschis.

Intrebarea de mai sus este suficient de interesanta incat sa merite un articol, chiar si un video.

Notificari din Excel + Power Automate

Da, dupa cum poti vedea si in video, am folosit si Power Automate, o aplicatie online pe care o ai in Microsoft365 (fostul Office365).

Link-uri utile

Inainte de a pune fluxul din video mai jos, am zis ca nu ar strica sa las aici cateva link-uri:

Power Automate?

Radu, dar totusi ce este Power Automate?

Pe scurt este o aplicatie web din Office365, ar trebui sa stii deja ca Office nu mai inseamna de multa vreme doar Word, Excel si PowerPoint. Avem multe unelte online pe langa aplicatiile desktop cu care suntem obisnuiti.

Power Automate are ca scop crearea de fluxuri, cu scopul de a te ajuta sa … automatizezi chestii.

Flux planificat

Am inceput cu un flux planificat – care vrem sa ruleze in fiecare dimineata. Chiar si duminica, oricum nu primim suficiente email-uri.

Privire de ansamblu

Mai jos poti vedea cum arata fluxul. Voi accentua mai jos partile mai importante.

ISO 8601

Ca sa poti lua datele din Excel intr-un format cu care suntem obisnuiti, iti recomand sa selectezi ca si mai jos. Sugerez oricum sa te uiti si la video, e cam greu sa iti explic aici doar in imagini.

utcNow si formatDateTime

Daca te-ai uitat la video, cel mai probabil ca ai observat o formula de genul cand vine vorba despre compararea datei de expirare cu cea de azi. A fost nevoie de formatDateTime pentru a ma asigura ca data este formatata la fel in ambele parti.

Asa arata formula cand vine vorba despre data expirarii din Excel.

Si asa arata formula cand vine vorba despre data de azi. utcNow e un fel de Today in Excel.

Destul de simplu, nu? 🙂

E foarte probabil ca power automate sa para ceva destul de complicat la prima vedere. Drept sa spun, am invatat si lucruri mai simple. Daca iti dai seama ca exista potential aici, dar ai nevoie de ajutor, da-ne un email poate incepem un proiect de test pentru tine.

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.