Sari la conținut

Creaza liste derulante in Excel

Cum as putea sa creez o lista derulanta in Excel? Si, fiindca „lista derulanta” suna cam ciudat, am zis ca nu ar fi rau sa pun si o poza. Hai sa reformulam intrebarea, cum sa creez „chestia aia de mai jos” in Excel?

Liste derulante in Excel

„La mine in sat” li se mai spune si „dropdown lists”, vezi mai jos un video scurt in care iti arat cum poti sa le adaugi. 16 secunde, stiu, lung. 🙂

Sper ca ai observat ca am folosit optiunea data validation din tab-ul data (validarea datelor). Ce facem in esenta este ca nu te lasam sa scrii ce vrei pe o celula sau coloana, schimbam setarea din „Any value” in ceva mai restrictiv, cum ar fi list. 

Daca nu ai inteles din video, si te-ai uitat de macar 2 ori, o sa pun pasii pe care trebuie sa ii urmezi mai jos. 

Pasul 1: defineste lista (optional)

Cand vine vorba de liste derulante, ar fi bine sa stii de la inceput ce vrei sa contina. Dupa cum ai vazut si in video-ul de mai sus, eu aveam scrise undeva optiunile. 

Nu e musai insa, poti face asta si la pasul 3. 

Pasul 2: selecteaza coloana

Am trecut si asta aici pentru ca inca ma intalnesc cu persoane in sala de curs care cred ca Excel-ul functioneaza telepatic. Nu e vorba despre tine evident, vorbesc despre altii.

Da, e nevoie sa selectezi celulele unde vrei sa ai acea lista inainte sa apesi pe data validation, nu e suficient sa te gandesti la ele. 🙂

Pasul 3: adauga validare de tip lista

Hai sa gasim unde se afla optiunea data validation in Excel, vezi poza de mai jos:

Daca ai sti cat m-am chinuit cu print screen-ul de mai sus sa iasa simetric. 

Tot ce mai trebuie sa faci aici e sa selectezi la partea de „Allow” -> List. Iar mai jos la sursa, fie selectezi celulele care contin lista (daca ai definit-o inainte), fie scrii tu care sunt elementele pe care le vrei in lista dupa cum vezi mai jos. 

Si suntem gata, cam asta vei avea la final. 

Mai multe informatii?

In acest articol am incercat sa iti dau un raspuns cat mai specific la o intrebare specifica, sper ca am reusit. Daca insa vrei sa inveti mai multe despre Excel, vezi si alte articole gratuite, sau unul din cursurile premium de mai jos:

.


Ai o intrebare?

O poti adauga in sectiunea de forum a site-ului.