Hai sa vedem, ce poate fi mai interesant decat sa corectezi informatii in Excel primite intr-o forma altfel decat cea ceruta. Stiu eu, stiu eu, ar fi mult mai interesant sa NU faci asta.
In acest articol vreau sa iti arat cum poti sa nu ii mai lasi pe altii sa scrie “prostii” in tabelele tale. Ai permisiunea mea sa dai un scroll mai jos. 🙂
Prostii = ?
Nu m-am pus sa evaluez prostia din perspectiva generala, ci doar din perspectiva Excel-ului. Urmatoarele lucruri le consider “prostii”:
- Scrii o data gresit pe care Excel-ul o interpreteaza ca si text – foarte comuna
- Scrii un numar gresit pe care Excel-ul il vede ca si text
- Unde ar trebui sa scrii numere pozitive tu scrii numere negative
- Pe o coloana unde ar trebui sa alegi intre 3 optiuni, o inventezi pe a 4-a
Si lista ar putea continua.
Validare date Excel / data validation
Partea buna e ca Excel-ul iti da posibilitatea de a defini ce inseamna date corecte sau incorecte intr-un tabel. Asta te poate ajuta sa petreci mai putin timp in corectarea tabelelor primite si mai mult timp alergand dupa Pokemoni. 🙂
Daca vrei sa vezi la concret despre ce e vorba, te invit sa apesi butonul de play la video-ul de mai jos.
Curs Excel Online
Dupa cum probabil ca ti-ai dat seama, acest video este extras dintr-un curs mai vechi despre Excel. Nu pot spune ca sunt incantat despre calitatea audio si de productie, de asta am lansat un nou curs, MS Excel Extended. Daca acest video ti s-a parut util, cu siguranta Extended vs fi si mai mult.
Daca nu ai dat play
Daca dintr-un motiv sau altul, inca nu te simti pregatit(a) sa dai play la un video de pe YouTube, incerc sa fac o sinteza mai jos.
Validarea datelor = ?
In mod normal poti scrie orice, oricum in Excel. Cu validarea datelor asta se schimba. Pot defini asupra unei zone de celule o anumita regula, de ex: aici sa permiti doar valori numerice pozitive.
Dupa ce am introdus o valoare, Excel-ul va verifica daca am scris un numar pozitiv si daca da, il va scrie in acea celula. Daca nu, imi va da un mesaj de eroare.
Inca un lucru, optiunea de validare a datelor o gasim in tab-ul data, socant, nu?
Tipuri de validari
Eu ti-am spus de numere pozitive, sunt insa mai multe tipuri de validari pe care le pot face:
- Validare de tip numar intreg (ex: doar numere intre 1 si 10)
- Validare de tip numar cu zecimale (ex: doar numere intre 2.1416 si 2.4116)
- Validare de tip lista de elemente (ex: lista centre de cost din companie)
- Validare de tip data (ex: doar date intre 1 Ianuarie si 31 Decembrie 1987)
- Validare de tip timp (ex: intre 09:00 si 17:00)
- Validare de tip lungimea textului (ex: lungime de 13 caractere – lungimea unui CNP)
- Custom (nu stiu, alte optiuni)
Validari custom
Ai vreun exemplu de validare a datelor custom? spune-mi si mie ca sa nu mor prost, te astept in sectiunea de comentarii.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.
Salut,
pai prin Custom se pot pune conditii care nu sunt acoperite de optiunile presetate.
Un exemplu ar fi prevenirea introducerii duplicatelor intr-o coloana (ID unic de exemplu) folosind functia COUNTIF sau in mai multe coloane prin COUNTIFS.
Pingback: Liste dependente in Excel | excelninja.ro
Comentariile sunt închise.