Ai inceput sa lucrezi de curand la o multinationala si nu prea intelegi ce vorbesc oamenii din jurul tau? Sau poate ai vrea sa lucrezi in una din aceste companii si vrei sa vorbesti limba atunci cand mergi la un interviu.
Ai ajuns exact unde trebuie, memoreaza acest articol si garantat ceilalti vor crede ca te-ai nascut in corporatie.
Ani de „research”
Studiez acest subiect inca din 2006 cand am luat contact prima data cu „menegiuit” si „celengiuit” facand voluntariat in AIESEC in timpul facultatii. Evident ca experienta intr-o companie mare si faptul ca acum majoritatea clientilor mei sunt din aceasta categorie m-au ajutat sa inteleg fenomenul.
Totusi nimic nu se compara cu faptul ca sotia mea lucreaza ca si Program Manager intr-o companie de productie.
Sa speram ca nu vede acest articol. 🙂
O zi obisnuita
Ca sa te ajut sa vorbesti ca si un corporatist, hai sa luam o zi obisnuita. Sunt cateva cuvinte cheie pe care trebuie doar sa le folosesti la momentul potrivit. Le-am facut cu bold pentru tine si le-am scris fonetic ca sa stim cu totii cum se pronunta.
Hai sa incepem.
Dimineata
Incep cu o paranteza, in cazul in care intr-o zi esti plecat(a) de la birou, nu spui niciodata ca esti in concediu, esti aut ov ofis.
Dar hai sa presupunem ca azi esti la birou sau, dupa cum se mai spune, în sait.
Cand ajungi la birou vezi ca e important ca primul lucru pe care sa il faci este sa te begiuiești. Altii, din companii mai mici, ar spune ca se ponteaza, dar tu, fiindca pontajul il faci folosind un begi, folosesti un cuvant mai elevat.
Dupa ce ai ajuns la descul tau ar fi bine sa greb a cofi in cafeterie. Unii ar i-ar spune cantina sau cafenea, dar parca nu suna atat de bine.
Ne apucam de treaba
Gata cu cafeaua, hai sa ne apucam de munca. Vezi ca ar fi bine sa dai riplai ASAP la email-urile care il au pe seful tau in cece.
Dupa cateva email-uri poate ar fi cazul sa te plangi putin de uorcloudul tau si ca muncesti cat 10, poate ca esti chiar ovărlouded, cine stie, poate de apropii de bărnaut.
Vezi ca trebuie sa șeruiești anumite docs si spreadșituri la care ai lucrat in ultima vreme.
Sa nu uiti ca trebuie sa dai un fidbec pe acel buget pe care l-ai primit inspre apruvăl.
Sedinte Mitinguri
In companii mai mici oamenii au sedinte dar la tine e ceva diferit, tu ai mitinguri. Asta pentru ca la tine orice miting nu vine cu pancarte la pachet ci mai degraba cu miting richiuest la care trebuie sa dai going.
Din cand in cand e drept ca mai ai un conflict. La altii ar fi o problema mai mare, dar la tine inseamna doar ca ai 2 sedinte planificate in acelasi timp.
Partea buna e ca in cazul tau sedintele au de cele mai multe ori o agenda si cineva face si un falău ap dupa.
Pauza de masa
Dupa cum scriam si intr-un alt articol, in mod normal un angajat intr-o multinationala care se respecta, nu are timp de pauza de masa.
Azi totusi facem o exceptie si mergem la lanci.
Evident ca niciunul din cele 6 feluri de mancare ăveilăbăl nu e pe gustul nostru. Asta e, luam si noi ceva uatevăr, mancam repede si apoi ne luam cateva minute de cilaut.
Inapoi la birou
Ai revenit la descul tau si parca esti putin sliipi. Probabil ca mancarea e de vina.
Profiti de cateva minute de liniste si rezolvi cateva tascuri inaine sa intri intr-un col.
Dupa cateva ore parca ai vrea sa faci cativa pasi. O idee ar fi sa iei un cuchi de la cafeterie.
Cand te intorci vezi ca ai cateva PR-uri sau PO-uri la care trebuie sa dai ăpruv sau riject, traiasca SAP-ul.
Acronime
Apropo, sa nu uitam de acronime. Desi fiecare companie are propriul set, sunt cateva care sunt comune: PR, PO, BU, HR, ETQ, etc.
Inapoi inspre casa
S-a facut ora 20:00 si te gandesti sa pleci mai repede azi. 🙂
Iei bus-ul inapoi inspre casa dar nu inainte de a te debegiui. Pe drum inapoi inspre casa numai bine ca mai ai putin timp sa mai lucrezi putin.
Felicitari
Felicitari daca ai ajuns pana aici. Pentru impact maxim memoreaza cuvintele boldate de mai sus. Vezi ca nu se scriu chiar cum le-am scris eu. 🙂
Sa stii ca nu ma supar daca șeruiești acest articol.
Completari
Sunt sigur ca sunt cuvinte si expresii pe care le-am uitat in acest articol, in ciuda studiului temeinic de peste 10 ani. 🙂
Ajuta-ma sa completez acest articol cu un comment mai jos. Nu uita sa imi spui si contextul in care folosim un anumit cuvant.
PS
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.