Sari la conținut

Vlookup – a doua valoare

  • Radu Popa 

Se da urmatoarea problema:

Am un tabel cu foarte multe date pe baza caruia vreau sa fac un VLOOKUP, „smecheria” e ca vreau sa imi returneze a doua valoare si nu prima

Atunci cand am scris acest articol am presupus ca intelegi cum functioneaza VLOOKUP, daca nu e cazul pentru tine, citeste acest articol inainte.

Va dau un exemplu concret, ca sa intelegem mai bine, m-am lovit de exact aceeasi problema atunci cand am facut programul de facturare in Excel.

Vlookup a doua valoare 1

In caz ca nu stiti cum functioneaza „masinaria”, datele de facturare le introduc intr-un tabel simplu. Factura e generata intr-un alt sheet si datele le iau folosind din plin formula VLOOKUP.

Fiindca modelul de facturare iti permite sa introduci mai multe randuri, asta inseamna ca pentru fiecare factura in parte eu ar trebui sa pot face VLOOKUP pentru prima, a doua, a treia … a 10-a valoare.

Probabil ca stiti ca nu pot seta a catea valoare sa imi returneze in aceasta formula, asta inseamna ca am o problema.

Cum procedam

Inainte sa iti dau eu solutia mea, ia-ti 17 secunde sa te gandesti cum ai proceda tu.

Solutia mea

Bun, am scos globul de cristal, hai sa ne uitam inca o data la tabelul unde introduc eu datele de facturare. Vezi ceva mai ciudat in imaginea de mai jos?

Vlookup a doua valoare

E acolo o coloana pe care am ascuns-o, coloana C, fiindca am un moment de sinceritate vreau sa v-o arat. E colorata cu albastru ca sa iasa in evidenta.

Vlookup a doua valoare 3

Coloana de ID e de fapt o coloana ajutatoare, lipeste primele 2 coloane una de alta folosind un formula CONCATENATE.

=CONCATENATE([@[Nr.]],”-„,[@[Nr CRT]])

Atunci cand fac cautarea eu fac VLOOKUP pe coloana ID si nu pe cea Nr. cum ar fi de asteptat. De asta VLOOKUP-ul pe care l-am facut in programul de facturare e unul mai ciudat, pentru ca el cauta dupa numarul facturii si Nr. CRT.

=VLOOKUP(CONCATENATE($M$3,”-„,$C19),Facturi!$C:$N,3,0) sau

=VLOOKUP(0001-1,Tabel Facturi – coloana ID, …

Download

Poti descarca aici programul de facturare despre care am vorbit.

O varianta mai buna + cadou

Sunt convins ca exista o varianta mai buna, adaugarea de coloane ajutatoare nu e neaparat cea mai eleganta solutie. Dau 50% reducere la urmatorul curs de Excel platit persoanei care imi da o solutie care nu implica adaugarea de coloane in plus.

Lasa-mi un comentariu la acest articol.

[alert]Vrei sa afli mai multe despre functii in Excel?

Am un eBook pentru tine, afla mai multe aici.[/alert]

.


Ai o intrebare?

O poti adauga in sectiunea de forum a site-ului.

5 comentarii la „Vlookup – a doua valoare”

  1. PS: am modificat linkul sa poata fi luat si textul din explicatie ca daca foloseam doar sumproduct sau sumifs puteam lua doar sume.. Mi-am dat seama dupa ce am facut prima data..

  2. Merci, provocarea si mai mare ar fi sa il facem sa mearga si fara coloana cu nr. itemului.(sa avem doar nr. factura de mai multe ori si atat). Ma gandesc la o functie custom. Tip: vom stoca in interiorul functiei numarul itemuli (nr. crt). Nu prea merita efortul insa..

Comentariile sunt închise.