Daca lucrezi in Excel-uri cu multe linii si coloane dar si multe functii de cautare printre ele, cel mai probabil stii ce inseamna sa astepti ca sa se calculeze formulele. Vei vedea in acest articol ca o schimbare de detaliu poate face diferenta dintre calculul intr-un minut, respectiv 0,3 secunde.
Problema mea
Recent am pus pe site un model de urmarire a concediilor, pe care, apropo, il poti descarca gratuit. Nu intru in detalii aici, ideea generala a fisierului era ca sa genereze un calendar automat bazat pe ceea ce scrii intr-un tabel simplu.
In acest fel aveai si o lista, dar si o reprezentare grafica care te ajuta sa vezi daca oamenii tai si-au pus cu totii concediile in aceeasi saptamana.
Singura problema era ca mergea foooarrrtttee inceeeet. Motivul principal, formula de mai jos:
=COUNTIFS(Concedii!$A:$A; Calendar!$A5;Concedii!$B:$B; “<=”&DATE(YEAR(Calendar!B$3); MONTH(Calendar!B$3); DAY(Calendar!B$3)); Concedii!$C:$C;”>=”&DATE(YEAR(Calendar!B$3); MONTH(Calendar!B$3); DAY(Calendar!B$3)))
Nu conteaza neaparat ce calcula “chestia” de mai sus, ideea era ca aceasta formula multiplicata pe suficient de multe celule a pus modelul cu “botul pe labe” facand-ul sa mearga extrem de incet – aveam nevoie de aproape 1 minut ca sa il pot deschide.
Radu, dar fisierul meu arata diferit …
Indiferent de cum arata fisierul tau, cred ca sunt sanse foarte mari ca sa il poti sa ruleze mai repede, folosind abordarea mea, simpla de altfel.
Si atunci, revenim la intrebarea din titlul articolului:
Cum faci un Excel sa mearga mai repede?
Vezi raspunsul meu in acest video.
Pe scurt
Am transformat formula initiala:
=COUNTIFS(Concedii!$A:$A; Calendar!$A5;Concedii!$B:$B; “<=”&DATE(YEAR(Calendar!B$3); MONTH(Calendar!B$3); DAY(Calendar!B$3)); Concedii!$C:$C;”>=”&DATE(YEAR(Calendar!B$3); MONTH(Calendar!B$3); DAY(Calendar!B$3)))
in
=COUNTIFS(Concedii!$A$1:$A$1999; Calendar!$A5; Concedii!$B$1:$B$1999; “<=”&DATE(YEAR(Calendar!B$3); MONTH(Calendar!B$3); DAY(Calendar!B$3)); Concedii!$C$1:$C$1999; “>=”&DATE(YEAR(Calendar!B$3); MONTH(Calendar!B$3); DAY(Calendar!B$3)))
Diferenta: de la mai mult de un minut, calcularea se face acum in mai putin de o secunda.
De parcurs
Daca ai curiozitatea sa vezi mai multe despre functiile pe care le-am folosit mai sus, iti recomand sa parcurgi urmatoarele articole.
https://excelninja.ro/functii-countifs-sumifs/
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.
Salut, la mine merge tot asa de greu, am defalcat combinari de 60 luate cate 4 si sa caut 1-2-3-4, si-mi ia vreo 4 ore sa calculeze toate numerele, ce ar fi de facut? Selectia este pe 300 de randuri si 60 de coloane. Multumesc
Comentariile sunt închise.