Care o fi diferenta dintre formatul de tip general si cel de tip number in Excel? dar intre currency si accounting? Mai gasim oare si alte formate?
In acest articol vreau sa iti spun cateva lucruri despre modul in care MS Excel interpreteaza ceea ce scriem noi intr-o celula.
Radu, la ce ma ajuta asta?
Nu mai tii tu minte cand incercai sa scrii o data in format romanesc si iti aparea doar in format american? la asta te ajuta, si la multe altele.
Presimt ca va fi un articol mai lung, asa ca hai sa terminam cu introducerea si sa „purcedem” in tainele Excel-ului.
Unde?
Optiunile de formatare a celulelor le gasim in tab-ul de home, chiar undeva la mijloc. Le mai gasim si cu un click dreapta pe o celula / format cells. Aici in stanga poti sa vezi un „portret robot”.
General
Formatul implicit pe care il avem atunci cand deschidem un nou workbook. Fiind un format implicit, nu are nimic special.
E important sa tinem cont de un lucru aici. Atunci cand scriem ceva intr-o celula in Excel, merita sa ne uitam sa vedem cum se aliniaza ceea ce am scris dupa ce am dat ENTER.
Daca se aliniaza la stanga (A1) inseamna ca Excel trateaza ceea ce am scris noi ca si text. Daca se aliniaza la dreapta inseamna ca l-a luat ca si numar / data.
Number
Daca stim ca intr-o anumita coloana vrem sa scriem numere, si vrem sa fie cu 2 zecimale, putem folosi formatul de tip number.
Daca iti place sa lucrezi cat mai rapid poate ai folosit optiunea de increase / decrease decimal, nu stiu daca stiai, dar asta ti-a transformat celula intr-una de format Number.
Currency si accounting
Poate Excel-urile tale sunt pline doldora de bani, lei, euro, dolari, fara numar. Sper ca atunci cand vrei sa scrii o suma in lei nu scrii numarul, apesi space si apoi scrii lei.
Currency si accounting iti permit sa formatezi un numar in lei, dolari, euro, etc. Diferenta mare intre ele nu este, decat la modul in care se aliniaza zecimalele.
Date
Daca vrem sa scriem date, si sa fie in formatul pe care il vrem, poate cel romanesc, asta e setarea pe care o putem folosi.
Dupa cum se poate vedea in imaginea de mai jos, avem mai multe optiuni din care putem alege, iar daca nu ne ajung cele English US, mai sunt vreo caruta de tari din care putem alege, chiar si Romania si Punjabi. 🙂
O sugestie legat de modul in care scrii o data in Excel. Scrie data in felul urmator: AAAA-LL-ZZ (ex: 2015-06-20), in acest fel te asiguri ca Excel iti va prelua ceea ce scrii ca si data si nu ca si text.
Time
Daca vrem sa scriem ora, poate vrem sa fie cu AM sau PM, poate vrem sa aiba ore, minute si secunde. In cazul asta vom seta celula sa fie de tip time. Gasim ca si la date, mai multe formate, arangate pe locatii (tari).
Percentage
Iti plac procentele (%) atunci probabil ca vei folosi formatul percentage. Nu intru in foarte mari detalii, vreau sa punctez doar un lucru. Atunci cand avem un numar scris intr-o celula (de ex: 1) pe care mai apoi o transformam in procent, vom vedea ca in loc de 1% va aparea 100%.
Fraction
Scrie cineva fractii in Excel? eu inca nu am folosit acest format, poate il folosesti tu, tipul de date fraction. In acest fel vei putea scrie 1/2 si sa fie tratat ca si numar.
Scientific
Daca tu stii ce inseamna 1.2E+01 inseamna ca merita sa te joci cu tipul de formatare scientific. Pentru noi restul in schimb …
Text
Ai incercat sa scrii 0001 intr-o celula? daca da atunci probabil ca ai vazut ca Excel elimina zerourile, si asta e bine, cateodata.
Cand nu vrei sa faca asta, e simplu, setezi celula sa fie de tip text.
Special
Cum adica special? cat de special? cam atat de special:
Custom
Bravo, ai ajuns pana la final. Acum, daca nici una din tipurile de date nu ti-au fost de folos, mai exista o speranta pentru tine, custom.
Aici poti sa definesti exact cum vrei sa fie datele. Ca si exemplu, intr-un alt articol am aratat cum poti sa ai un format de data de tipul Marti 12 Aprilie 2015.
Gata
Nu a fost un articol scurt, te felicit daca ai ajuns pana aici. Sper sa iti fie de folos atat tie, ca si celor care participa la cursurile de Excel de nivel de baza pe care le livrez.