Ati ghicit, in acest articol voi descrie cum poti sa scrii scenariul pentru urmatorul blockbuster american in Excel 🙂 . Nu chiar, voi vorbi despre functia scenario manager pe care o gasim in Excel, pastrez totusi aroma de film ca sa fie totusi mai interesant. Daca ati pus mana pe popcorn hai sa incepem.
Se da un buget
Hai sa spunem ca vrem sa facem un film pentru care vrem sa estimam cheltuielile. Punem toate aceste cheltuieli intr-un buget care arata ca si in imaginea de mai jos:
De tinut cont, totalul cheltuielilor se calculeaza inmultind numarul de angajati cu cheltuielile / angajat, destul de logic pana aici nu?
Problema noastra
Vrem sa vedem cum dimensionam costurile per angajat si cum va afecta asta bugetul total. Practic vrem sa rulam mai multe „scenarii” de cheltuieli si sa vedem impactul asupra costurilor totale. Si uite ca am folosit si cuvantul scenariu.
Si care e problema? modifici direct in partea de jos si vezi care e impactul asupra bugetului
Nu e chiar atat de simplu pentru ca eu vreau sa modific cate 5 valori o data. Pentru asta vom folosi functia de scenario manager din Excel. Inainte de asta totusi hai sa vedem ce alternativa avem.
Varianta cartofi pai: copy paste
Daca nu ne intereseaza sa fim foarte sofisticati in Excel si preferam lucrurile simple, o varianta mai rudimentara e sa le scriem in alta parte si sa dam un paste, din partea dreapta a imaginii in partea stanga.
I-am dat nume varianta cartofi pai pentru ca nu e foarte sofisticata dar isi indeplineste scopul.
Varianta fructe de mare: Scenarii
Bun, daca va intereseaza un mod putin mai sofisticat de a face acelasi lucru, o sa va prezint functia de scenarii din Excel. In primul rand e important sa vedem unde gasim aceste scenarii, vezi poza de mai jos (Tab-ul Data):
Dupa ce am dat un click ne cere sa mentionam primul scenariu, ii dam un nume si spunem unde sunt celulele care vrem sa fie modificate.
Si mai apoi ne cere sa introducem valorile efective
Si dupa ce am dat ok am definit primul scenariu. Putem repete figura asta de mai multe ori pentru fiecare scenariu pe care il avem. Dupa ce avem definite scenariile ia ghiciti ce? nu se intampla nimic. Ca sa facem magia sa se intample avem nevoie sa folosim butonul de show.
Daca tot am inceput articolul vorbind despre Hollywood va arat si un foarte scurt metraj cu scenarii in actiune.
Download
Aici poti gasi fisierul care a fost in rolul principal in acest articol.
Tu ce zici?
Ajuta-ma cu un lucru, da-mi un exemplu de situatie in care scenario manager ar fi util, sectiunea de comentarii te asteapta.