Sari la conținut

Protejarea datelor in Excel


Daca macar o data ai lucrat cateva ore la un model complicat in Excel doar ca sa il vezi facut praf de un coleg care a scris direct peste cea mai complexa formula sunt sigur ca vrei sa eviti asta pe viitor.

In acest articol o iti descriu care sunt optiunile pe care le avem pentru a ne proteja „operele de arta” pe care le creem in Excel impotriva neatentiei.

Protejare sheet

Descriu aici optiunile pe care le am in Excel, o sa urmeze si un articol in care vorbesc despre optiunile pe care le avem in Google Sheets.

Update: Video

Fiindca stiu ca video-urile sunt mult mai usor de urmarit am transformat continutul acestui articol in video-ul de mai jos pe care te invit sa il urmaresti.

Daca insa iti place mai mult sa citesti, vezi mai jos forma scrisa.

Protejare workbook – parola

Primul lucru pe care vreau sa il fac este sa las sa deschida acest fisier doar persoanele alese care au parola. Nu de alta dar vorbim despre Excel-ul care contine adevarul despre asasinarea lui Kenedy, revolutia din 89 si formula secreta Coca Cola.

Cel mai usor putem face asta dupa ce dam un click pe tab-ul de File si mergem in sectiunea Info. Acolo putem vedea optiunea de a parola fisierul.

Protejare sheet

Excel ne intreaba care e parola, o introducem de 2 ori si suntem gata. E recomandat ca sa o notam undeva pentru ca altfel e ca si cum ti-ai inchide cheile in masina. Excel nu are optiunea de trimitere parola prin email.

Protejare sheet

Data viitoare cand deschidem acel fisier, surpriza:

Protejare sheet

Protect sheet

Hai sa luam un caz mai putin prapastios, nu vrem sa inchidem usa la intrare, vrem totusi sa protejam tablourile impotriva copiilor. Adica nu vrem sa lasam pe nimeni sa faca modificari intr-un anumit sheet, poate acolo sunt cele mai complexe formule.

Nu e mare filosofie aici, gasim optiunea protect sheet in sectiunea review:

Protejare sheet

Si cand vrem sa facem modificari vedem asta.
Protejare sheet

Permisiuni in functie de range

Radu, putem permite editarea doar a anumitor celule din sheet?

Multumesc pentru intrebare, raspunsul meu e da, uite cum procedam, inainte de a proteja un sheet folosim optiunea allow users to edit ranges

Protejare sheet

Definim care e zona de celule unde permitem accesul si care e parola si suntem gata.

Protejare sheet

De tinut minte ca pana cand nu protejam sheet-ul, cum ti-am spus mai inainte, nu se intampla nimic. Parola pe care o definim aici e diferita de parola de protejare sheet.

Track changes

Am vazut cum sa incuiem usa la poarta, cum sa punem tablourile in vitrina si cum sa construim cabinete individuale.

Acum vrem sa vedem cum putem instala camere video, adica sa vedem cine / ce a modificat. Putem face asta folosind optiunea track changes.

Protejare sheetDupa ce am setat track changes, vom vedea unde au fost facute modificari.

Protejare sheet

Si putem sa le acceptam / respingem daca dorim asta:

Protejare sheet

Am vrut sa vedem care sunt optiunile pe care le avem in Excel pentru protejarea datelor, am vorbit despre parolarea intregului fisier, despre protejarea unui singur sheet, despre posibilitatea de a face modificari doar in anumite zone de celule si despre urmarirea modificarilor care au fost facute prin track changes.

Am inclus 11 imagini si peste 500 de cuvinte in acest articol, ar fi pacat sa nu ajunga la mai multa lume, ajuta-ma cu un share.

PS: nu am scris nimic despre Share Workbook in acest articol pentru a am un articol separat pe aceasta tema.


.

14 comentarii la „Protejarea datelor in Excel”

 1. Da, imi place, este un stil sportiv si se adreseaza celor care vor mai mult……,
  dar partea cea mai tare este ca Radu nu iti lanseaza niste teme, el deschide un dialog si…. este mereu disponibil.

  Multumesc, Radu!

 2. Salut,
  Am ajun din intamplare pe acest site si am fost incantat de ce am citit pana acum asa ca l-am recomandat si colegilor. Revenind la protejarea datelor am o problema, de fapt EXCEL-ul are, ca deh trebuie sa fie si carcotasi. Parolat si rasparolat fisierul poate si sters sau copiat din directorul unde este salvat. Poate fi impiedicata copierea/stergerea unui fisier EXCEL protejat?
  Multumesc, Valentin

  1. Mersi de comentariu. Trebuie sa ma interesez sa vad asta. La prima vedere pare ca ceea ce spui sa tina de sistemul de operare si nu de excel. La urma urmei un fisier excel e doar inca un tip de fisier pentru sistemul de operare care gestioneaza permisiunile de scriere si citire.

   1. Am o problema vreau sa fac o baza in xl in care trebuie sa fac filtrare dupa nr dosar. Dar am de exemplu numere de la 1/ 2010- 1500/ 2010 ..2010 fiind anul …pana la 300/ 2017 cam 3000 de nr in fiecare an. Am sold initial si plati pe fiecare dosar . As vrea sa imi apara automat cand introduc numarul de dosar si celelalte date. Exemplu cine e debitor creditor cnp, si apoi sa- mi scada automat in sold sumele achitate, dar da eroare. Daca am nevoie de datele lui 1/ 2012 le ia pe cele din 1/ 2010. Si nu stiu cum sa fac. Toate datele le vreau in acelasi loc. O sugestie?

 3. Pingback: Cum sa inveti Excel – 20 pasiexcelninja.ro | excelninja.ro

 4. Radu, frumos, felicitari, ca de obicei. Dar, se pare ca desi la inceput ai zis ca vei arata toate optiunile pentru protejarea datelor, ai uitat de „Protect Workbook”, adica protejarea structurii fisierului Excel.

 5. Pingback: Protejeaza structura unui sheet in Excel | excelninja.ro

 6. Pingback: Trucuri Excel – de la Filtre la Macro – excelninja.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *