Sari la conținut

Paste special in Excel

  • Excel

Cum ne apropiem de sesiunea studentilor nu am gasit un subiect mai bun despre care sa scriu decat … despre Paste Special :). Vreau sa iti arat in acest articol cateva moduri prin care poti sa muncesti mai putin in Excel folosind cateva optiuni relativ simple.

Paste special Excel

Fiindca imi e mult mai usor sa iti arat decat sa iti scriu, mi-am bagat microfonul in priza si am facut un scurt tutorial video pe care te invit sa il urmaresti.

Nu ma supar daca imi lasi un like, doar daca vrei. 🙂

Iar daca ti-e frica de YouTube, poti sa citesti mai jos.

Valori, formule, formatare

Hai sa incepem putin cu lucrurile de baza. Uita-te la imaginea de mai jos si spune-mi care sunt informatiile asociate celulei C2.

Paste special Excel 1

Ai fi tentat sa spui 96, nu? de fapt C2 contine urmatoarele informatii:

  • Valoarea – 96
  • Formula din spate care da valoarea: =(TODAY()-B2)/365
  • Formatarea: background galben, font, dimensiune, etc

Asa, si?

Asta inseamna ca atunci cand vrei sa COPY / PASTE tu poti alege ce vrei sa pastrezi din cele 3 lucruri de mai sus. Poti sa alegi doar una sau o combinatie de 2. Cand vorbim de paste special de aici incepem.

Paste standard (default)

Bun, dar ce se intampla cand fac copy paste pur si simplu?

Buna intrebare, se pastreaza formula si formatarea. De mentionat ca formula se adapteaza la noua locatie. Adica daca copiez formula din C2 in D2 se va modifica in felul urmator:

=(TODAY()-C2)/365

Vezi video-ul de mai sus pentru mai multe explicatii.

Paste special in Excel – optiuni

Gasesti paste special in tab-ul home, cum intri, pe stanga 🙂

Paste special Excel 3

Evident ca e nevoie sa dai copy pentru ca butonul sa se activeze. Dupa un click hotarat pe paste special, vei vedea:

Paste special Excel 4

Bun, hai sa vedem care din butoanele de mai sus ne-ar putea ajuta.

Paste values – scapa de formule

Probabil ca folosim paste special cel mai mult pentru a elimina formulele. In cazul acesta vom folosi paste values, asta ii spune Excel-ului sa pastreze doar valorile, arunca la gunoi formatarea si formulele.

Vezi unde e aceasta optiune in video-ul de mai sus.

Paste formulas

In rarele cazuri in care vrem sa pastram doar formulele dar nu si formatarea, vom selecta paste formulas. Vezi unde e aceasta optiune in video-ul de mai sus.

Paste formatting

Pot fi si situatii in care am colorat o coloana atat de “dragut” incat am vrea sa copiem opera artistica si in alta parte. Asta face paste formatting, cu mentiunea ca va copia inlusiv regulile de formatare conditionala pe care le-am definit.

Vezi mai multe in video-ul de mai sus.

Transpose

Cum ar fi sa iei continutul unei coloane si sa il transformi in cap de tabel? daca vrei sa faci asta, ar fi interesant sa folosesti transpose si sa nu iei fiecare celula din cele 345 manual.

Adunare celule / coloane

Iar in cazul in care vrei repede sa aduni la coloana A, coloana B, poti sa folosesti add atunci cand dai un paste una peste cealalta.

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.