Sari la conținut

Model cashflow (flux de numerar) in Excel

  • Excel

Pentru articolul de saptamana asta am repornit “uzina de Excel-uri”, ca sa iti dau un model de cashflow simplu, care sa iti fie de folos.

De la un email

Daca esti abonat la newsletter-ul meu, probabil ca ai observat ca din cand in cand te mai intreb daca te pot ajuta cu un raspuns la o intrebare. Sa stii ca citesc reply-urile, articolul e un raspuns la o rugaminte primita pe email.

Mersi Radu, frumos din partea ta ca share-uiesti fisierele, ca si sfat pot sa te indrum sa realizezi un fisier xls pentru cash-flow.

Bun, hai “cioplim” un cashflow.

Cashflow = ?

Nu sunt contabil, asa ca nu ma incumet ca sa dau definitii foarte complexe. Un cash flow (sau flux de numerar)  are ca scop sa iti arate cum vei sta cu lichiditatile in raport cu o anumita perioada, in cazul nostru, un an.

Scopul e unul simplu, de cele mai multe ori afacerile nu au incasari constante in decursul unui an, sunt perioade de varf si perioade mai slabe. Folosim un cash flow pentru a vedea de cati bani din perioada de varf in care ploua cu bani am nevoie pentru imi acoperi cheltuielile din perioada de seceta a incasarilor.

Bun, sper ca nu am spus vreo tampenie aici, ti-am spus ca nu sunt contabil. 🙂

Cum arata

Stii zicala, o imagine face cat 1000 de cuvinte, hai sa vedem cat de bine stai cu vederea.

* mai jos gasesti si un link de descarcare

De unde incep

Scopul acestui raport e sa te ajute sa ai o planificare a fluxului de bani in timp. Evident ca pentru asta avem nevoie de un punct de pornire, de suma initiala de bani, sau soldul initial de numerar, in cazul nostru am inceput cu un minus de 583 Lei.

Planificare

Mai departe totul tine de planificare si estimarea incasarilor si a cheltuielilor. Am pus in tabel mai multe categorii de incasari si cheltuieli pe care contabilii sigur le inteleg mai bine decat noi muritorii de rand.

Model cash flow Excel – download

Aboneaza-te la lista de email onLearn pentru a descarca acest fisier. 

Ce nu am facut

In timp ce mesteream la articol ma gandeam sa fac un model de flux de numerar care sa aiba pentru fiecare luna o coloana de planificat si una de realizat, ca sa vedem cum ne situam fata de planificarea initiala.

Am renuntat la idee dupa ce am vazut ca asta complica prea mult lucrurile, cateodata lucrurile simple sunt mai bune.

PS: Vrei sa inveti Excel?

Gasesti pe site multe articole gratuite despre Excel. Pe langa asta, avem si mai multe cursuri online care te pot ajuta sa inveti Excel intr-un mod mai structurat.

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.