A trecut ceva vreme de cand nu am mai vorbit de grafice, nici o problema, recuperam. In acest articol cu multe poze si cuvinte cat mai putine (sper) o sa vezi „care e faza” cu graficele de tip stacked si care e diferenta dintre cele 2 tipuri de grafice din titlu.
Daca nu iti plac englezismele poti sa le spui si grafice stivuite :).
Radu eu niciodata nu am inteles cum e cu graficele astea…
Daca inca nu te-ai indeletnicit cu ale graficelor in Excel iti recomand sa citesti si acest articol introductiv.
Setul de date
Vom lua in acest exemplu urmatorul set de date,
Dupa ce ne uitam la acest set de date vrem sa vedem 3 lucruri:
- Evolutia vanzarilor totale in functie de luna
- Evolutia vanzarilor pe fiecare regiune in functie de luna
- Cat de mult contribuie fiecare regiune in fiecare luna
Mai jos le luam pe rand si le discutam individual.
1. Grafic simplu
Evolutia vanzarilor totale in functie de luna o putem vedea cu un grafic de tip column (coloana) simplu, dupa cum vedeti si mai jos. Trecem repede peste acest tip de grafic pentru ca nu e legat de tema articolului, l-am pus asa doar de contrast.
2. Grafic stacked
„Incet incet intram in pita” si vorbim despre graficele „stivuite”. Daca in imaginea de mai sus avem o singura serie de date, acum vom avea 4 serii, cate una pentru fiecare regiune, am facut un desen mai jos ca sa vedeti.
Cum, ce serii de date?
Citeste aici mai multe, mergem mai departe, dupa ce apasam OK avem:
Acest tip de grafic e util atunci cand vrem sa vedem evolutia vanzarilor in functie de luna si regiune, 2 in 1 cam asa cum e si cafeaua la plic. In loc sa puna valorile una langa alta, cum face in cadrul graficelor de tip column clasice, Excel le stivuieste una peste alta, oare de asta ii zice oare grafic de tip stacked? (stivuit)
3. Grafic 100% stacked
Dar Radu, mie graficul de mai sus mi se pare destul de bine stivuit, care e faza cu asta de tip 100% stacked?
100% stacked nu se refera cat de bine sunt stivuite coloanele una peste alta, nu vorbim despre boltari de beton.
Daca la grafice stacked valorile sunt puse unele peste altele, la 100% stacked suma vanzarilor pe toate regiunile pe o luna e luata ca si referinta si se calculeaza ce procentaj din acest total reprezinta fiecare regiune.
Acest tip de grafic e foarte util cand vrem sa vedem care e „cota de piata” la nivel intern din totalul vanzarilor, cat contribuie fiecare regiune la bunastarea si propasirea companiei.
Pe scurt
- Stacked: valorile seriilor de date una peste alta
- 100% stacked: procentajul din intreg pentru fiecare serie de date, tot una peste alta
Daca ai inteles atunci ai permisiunea mea ca sa dai share pe Facebook :).
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.