Sari la conținut

Grafic Pareto in Excel

  • Excel

In caz ca nu stiti cine este acest Pareto, dati-mi voie sa fac putina lumina. E persoana care a enuntat principiul cu acelasi nume, cunoscut si ca si legea 80/20 sau a distributiilor inegale.

Nu intru in detalii, va recomand sa gugaliti putin daca vreti sa aflati mai multe, scopul acestui articol nu este sa vorbesc despre Pareto, site-ul nu se numbeste paretoninja.ro ci ca sa va arat cum puteti face un grafic pareto in Excel, unul care sa arate ca si cel de mai jos.

Grafic pareto

E adevarat ca oamenii care lucreaza in calitate il pomenesc mai des pe omul mentionat mai sus, totusi acest articol nu e doar pentru ei, e pentru oricine vrea sa faca un grafic mai complex in Excel cu date pe 2 axe.

Video

Daca iti place continutul video, te invit sa iei popcorn-ul si sa dai play la video-ul de mai jos. Daca nu, nu ii bai, citeste mai departe.

Exemplul nostru

Maricica, managerul de calitate ai intreprinderii de sculerie matriterie tocmai a facut o analiza asupra principalelor cauze pentru care produsele au defecte majore, a ajuns la urmatoarea lista:

Grafic pareto

* % cumulat reprezinta procentajul cumulat al cauzelor

* coloana de cutoff e creata ca sa putem trasa o linie orizontala la 80%

Maricica vrea sa faca un grafic pe care sa il prezinte conducerii cu scopul de a justifica costul achizitionarii MS Office si de a remedia problemele, hai sa o ajutam.

Grafic simplu de tip column

Pentru inceput facem un grafic simplu de tip column care sa contina doar coloanele de probleme si frecventa. Daca esti nou in ce priveste graficele iti recomand sa citesti si articolul meu introductiv despre grafice. Graficul ar trebui sa arate asa:

Grafic pareto

Ok, poate sa fie si verde sau portocaliu, daca tineti neaparat.

Coloana %Cumulat pe axa secundara

Mai departe faceti o chestie mai ciudata, copiati coloana de %Cumulat si dati paste peste grafic (trebuie dupa ce ati selectat graficul). O sa vedeti ca apare si a doua coloana.

Dupa asta, e nevoie sa selectati setul de date, eu m-am chinuit putin cu asta, asa ca va dau un pont:

Grafic pareto

Dupa ce am selectat al doilea set de date, vom selecta optiunea care ne permite sa il desenam pe a doua axa sau axa secundara.

Grafic pareto

Graficul atata deocamdata asa:

Grafic pareto

Coloana %Cumulat e trasata cu portocaliu, vrem totusi sa fie trasata ca si linie si nu ca si coloana. Nici o problema, o facem si pe asta, dupa un click dreapta pe portocaliu vedem optiunea urmatoare:

Grafic pareto

Setam coloana de %Cumulat ca sa fie de tip line si vedem progrese:

Grafic pareto

Coloana Cutoff

Fiindca e imperios necesar sa avem si linia orizontala la 80%, o copiem si ii dam paste peste grafic, o sa vedem ca apare ca prin minune :). Am mai lucrat putin la formatare ca sa fie linie punctata si mai subtire si am setat la axa secundara sa fie de la 0% la 100% si am ajuns la forma finala a graficului:

Grafic pareto

Download

Stiu ca graficele sunt mai complexe decat par la prima vedere. Asta e foarte bine, ne mai saturam si de filtre si formule simple. Aici poti descarca documentul pe care am lucrat eu.

Daca ai intrebari, observatii, ode de lauda :), te astept in sectiunea de comentarii, poate batem recordul de 13 comentarii la un articol.

Ai o intrebare?

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.

13 comentarii la „Grafic Pareto in Excel”

  1. Pingback: Grafic combo in Excel | | excelninja.ro

Comentariile sunt închise.