Avem in Excel multe tipuri de grafice, unele, cum ar fi cel de tip column e clar pentru ce il putem folosi. Sunt totusi unele grafice, cum e cel de tip radar la care te gandesti cel putin de 2 ori daca e util la ceva. In acest articol vreau sa iti prezint un scenariu in care graficul de tip radar e relevant.
Scenariu
Hai sa presupunem ca te ocupi de recrutare pentru o pozitie la tine in companie. Ai adunat cele mai cele CV-uri, ai facut interviuri si ai selectat in cele din urma cele mai potrivite 2 persoane pentru pozitia vacanta.
Managerul tau iti cere, inainte sa ia o decizie finala, sa ii faci un grafic, ca sa inteleaga si el care dintre cei 2 candidati e mai bun. Cum? ce? grafic in care sa analizezi candidatii?
Cum rezolvi problema
Dupa ce ai stat vreo ora sa iti spui tie ca seful tau nu are lucruri mai bune de facut decat sa ceara grafice care tie ti se par cam inutile, mergand pe principiul daca-i musai cu placere, ai zis ca te apuci de treaba.
Ti-ai amintit de cele 4 criterii pe care le-ati evaluat in procesul de selectie:
- Experienta
- Atitudine
- Relationare
- Referinte
Si ai zis ca vei face un grafic de tip radar pentru a vedea cum se compara cei 2 candidati in functie de aceste criterii.
Aranjarea datelor
Ca sa poti face un grafic ai nevoie de un tabel, cu asta ai inceput.
Atat si Gigel cat si Maricica au primit o nota de la 1 la 10 pentru cele 4 criterii.
Graficul
Daca mai tii minte, intr-un alt articol am vorbit pe larg despre grafice si cum ar trebui sa le creem. Nu mai repet aici, recomand sa arunci o privire si acolo.
Dupa ce am creat graficul pare destul de evident ca ar trebui sa il alegem pe Gigel, poate totusi seful meu avea dreptate :).
In incheiere
Am vazut o situatie concreta in care acest tip de grafic poate fi util. Daca ar fi sa privim mai in ansamblu situatia, putem ajunge la concluzia ca acest tip de grafice sunt utile in compararea a 2,3 seturi de date in functie de mai multe criterii. Nu e obligatoriu sa fie 4 criterii, pot fi mai multe sau mai putine.
Download
Daca vrei sa descarci documentul pe care am lucrat ai acceseaza acest link.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.