Sari la conținut

Goal seek in Excel

  • Excel

Haideti sa luam urmatoarea situatie, o persoana despre care am scris destul de mult pe acest blog, Gigel, se confrunta cu o problema. A ajuns mare goanga, manager de vanzari, si acum trebuie sa trimita mai departe obiectivele de vanzari pe fiecare produs.

Goal seek in Excel

S-a apucat sa faca un Excel si a mentionat obiectivele pentru fiecare produs in parte. Are acum totusi o problema, cat ar trebui sa puna ca si obiectiv la Produs 10 pentru ca media sa fie exact egala cu targetul?

Goal seek excel

Radu, cum procedam?

Metoda babeasca

Putem opta pentru o metoda foarte basic si sa incepem sa scriem numere in coloana B11, pana cand nimerim un numar care sa aduca media la valoarea dorita.

Sincer, asta “nu place la mine”, e o abordare prea 1996.

Metoda matematica

Radu, stai ca eu am terminat mate-info. Nu e nevoie sa introduc numere la nimereala, trebuie doar sa calculam logic. Gasim profitul daca identificam x din urmatoarea ecuatie:

(D2+D3+…D10+x)/10=18000

Dupa care tinand cont ca x e de fapt 17% din valoarea de vanzari, putem calcula valoarea de vanzari.

Probabil ca pe multi dintre voi deja v-am pierdut, imi place metoda asta mai mult decat prima, totusi pare putin greoaie, mai ales pentru cei care nu viseaza ecuatii noaptea.

Metoda usoara: Goal seek

Eu ma consider o persoana destul de lenesa, si cred ca asta e un lucru bun in unele situatii. Ultima metoda e metoda lenesului pentru ca e cea mai rapida si mai facila.

Goal seek e o optiune in Excel care face exact ceea ce avem noi nevoie in momentul de fata, calculeaza ce valoare e nevoie sa pun intr-o celula pentru ca valoarea in alta celula sa aiba o anumita valoare.

Goal seek: unde e?

Mersi de intrebare, gasesti aceasta functie in tab-ul de data, sub data analysis, cum faci dreapta de la data validation.

Goal seek excel

Goal seek: cum procedez

Bun, acum ca am reusit sa il deschidem, imi apare o fereastra cu 3 optiuni, eu le vad destul de autoexplicative, hai totusi sa le luam pe rand.

  • Seteaza celula (set cell): D12 – celula de profit, sa o schimbam de la 14.903 la 18.000
  • La valoarea (to value): 18000
  • Schimband celula: B11 – adica valiarea de vanzari

Goal seek excel

Si gata.

Rezultatul

Haideti sa vedem care e numarul magic:

Goal seek excel

Da, e vorba de 182,176. De fapt asta e valoarea rotunjita, valoarea exacta e:

182176.470588236

Nu stiu voi cum sunteti, dar mie mi-ar fi luat destul de mult ca sa bajbai valoarea asta sau sa o calculez. De asta cred ca Goal Seek e cea mai buna solutie in situatii de acest gen.

Download

Daca vrei sa te joci si tu putin cu documentul, il poti descarca aici.

Pentru intrebari, discutii, te astept in sectiunea de comentarii.

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.

2 comentarii la „Goal seek in Excel”

  1. Cautam functia pentru ca voiam sa rezolv o problema privind calcularea Brutului plecand de la Salariul net. Dorim sa aflam la cat trebuie sa majoram la fiecare salariat salariul BRUT plecand de la un NET negociat! Ai asa ceva? eu ma lovesc de o referinta circulara cand fac calculul invers si ma blochez. MS!

    1. Excel-ul nu are o functie care sa faca asta, se poate insa scrie o formula care sa faca acest calcul. Excel-ul nu are de unde sa stie cum se schimba legile la bucuresti in ceea ce priveste taxarea muncii 🙂

Comentariile sunt închise.