Sari la conținut

Functii care gestioneaza textul in Excel – tot ce trebuie sa stii

 • Excel

Oare care sunt cele mai utile functii pentru text in Excel? Bun, daca te intereseaza asta, ai ajuns unde trebuie, vreau in acest articol sa iti prezint care sunt cele care merita atentia ta.

Functii care gestioneaza textul in Excel

Fara video

Saptamana aceasta iau o pauza din tutorialele video, sunt racit. „Asta micu” al nostru ne-a virusat pe toti in asa hal incat cumparam servetele cu baxul. 🙂

Text si Excel

S-ar putea sa te intrebi care e rostul functiilor pentru text in Excel. Pana la urma nu il folosim pentru a scrie romane. Ai dreptate, doar ca sunt situatii cand trebuie sa rescrii anumite parti dintr-un tabel si parca nu ai vrea sa o faci manual.

Poate ai un tabel cu toti angajatii din companie si numele lor e scris cu MAJUSCULE, asa e generat din sistem. Poate ai vrea sa scrii numele pe formatul normal, fara sa petreci cateva ore facand asta manual. Ar fi bine daca ai gasi o functie care sa te ajute la asta, nu?

Desi, daca rescrii manual cateva mii de randuri, poti sa te lauzi cu volumul imens de munca pe care il ai, si ca daca nu ai fi tu pe lumea asta firma in care lucrezi s-ar duce de rapa. Ziceam si eu. 🙂

Regleaza capitalizarea: LOWER, UPPER, PROPER

Incepem cu inceputul, vrem sa reglam capitalizarea. Avem 3 functii la dispozitie pentru asta:

 • LOWER: daca vrem textul scris cu litere mici
 • UPPER: daca vrem textul scris cu MAJUSCULE
 • PROPER: daca vrem textul scris cu prima litera mare si restul mici

Cateva exemple mai jos.

=LOWER(„ANA ARE MERE”)=ana are mere

=UPPER(„ana are mere”)=ANA ARE MERE

=PROPER(„ana are mere”)= Ana Are Mere

„Lipeste” 2 celule: CONCATENATE

Probabil stii ca Text to Columns poate fi folosit cu succes ca si „topor” pentru separarea continutului unei celule. Daca text to columns e toporul, concatenate are rol de „super glue”.

=CONCATENATE(A1,”daca vreau text il pun intre ghilimele”,B1)

Extrage caractere: LEFT, RIGHT, MID

Sunt zile in care pur si simplu iti vine sa extragi 2-3 caractere in Excel. Daca esti in una din acele zile, ar fi bine sa cunosti urmatoarele functii:

 • LEFT: extrage un numar de caractere incepand din stanga
 • RIGHT: extrage un numar de caractere incepand din (ai ghicit) dreapta
 • MID: extrage un numar de caractere din interiorul textului, de unde vrem noi

Hai sa vedem cateva exemple.

=LEFT(„Ana are mere”,3)=Ana

=RIGHT(„Ana are mere”,4)=mere

=MID(„Ana are mere”,5,3)=are

„Vindeca” un numar: VALUE, NUMBERVALUE

Sunt zile cand te uiti la un tabel de cateva mii de randuri exportat dintr-un sistem si te tot gandesti de ce Excel crede ca pe anumite coloane avem text si nu numere. Tu stii ca 1,000.48 este un numar si nu text, dar Excel nu stie.

Pentru asta ai functia VALUE, dar si functia NUMBERVALUE pe care vreau sa ti-o prezint mai jos.

=NUMBERVALUE(„1.234,56”, „,” ,”.”)=1234.56

Sigur te-ai prins ca dupa numarul efectiv am pus intre ghilimele elementul care separa zecimalele si elementul de separare de grup.

Mai sunt si altele

Nu mi-am propus ca sa iti prezint toate functiile din categoria functii text. Multe dintre ele o sa le folosesti o data la 5 milioane de ani. Daca nu ma crezi pe cuvant, iti recomand sa faci o calatorie in tab-ul formulas sa te uiti putin.

Ce mi-a scapat

Cateodata imi mai scapa lucruri, te invit sa completezi acest articol in sectiunea de comentarii.

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de comunitate a site-ului, te asteptam acolo.

3 comentarii la „Functii care gestioneaza textul in Excel – tot ce trebuie sa stii”

 1. Cristian Smaranda

  Ar fi de menționat LEN pentru a obține lungimea în caractere a valorii din celulă, folositoare ca să scoți un right din ea…
  FIND pentru a căuta ceva în text, de exemplu să cauți când apare primul spațiu ca apoi să faci un Left și să scoți primul cuvânt din text… Mai ar fi SEARCH care e mai complex umpic, REPLACE/SUBSTITUTE…

 2. Pingback: Functia TEXTJOIN in Excel (alternativa la CONCATENATE) | | excelninja.ro

Comentariile sunt închise.