Sari la conținut

Functii: NUMBERVALUE

  • Excel

A fost odata ca niciodata o zi in care sotia mea, angajata intr-o firma mare de productie, a venit la mine sa imi puna o intrebare despre Excel. Stiu ca pare ciudat dar acest lucru nu se intampla foarte des, stie si ea sa manuiasca destul de bine Excel-ul.

Functii Excel Numbervalue

Problema

Avea un tabel de dimensiuni astronomice care cred ca era exportat din SAP sau ceva de genul. Problema era ca trebuia sa faca operatii aritmetice pe anumite valori numerice pe care Excel le-a luat ca si text.

De fapt ceea ce voia de la mine era sa o ajut sa transforme un text in numar in Excel.

Nu era singura

Problema asta am mai vazut-o si in alte situatii. In ultimul program de coaching ne-am lovit de aceeasi problema, valori numerice exportate dintr-un soft de contabilitate pe care Excel le considera text.

Luam un exemplu

Fiindca exemplele de mai sus sunt in categoria „secret de stat”, „top secret”, „confidential”, „classified” ne vom uita la urmatorul exemplu:

Numbervalue 1

E vorba de o lista de valori exportate dintr-un program. Vreau sa fac mai multe operatii aritmetice pe aceste valori, in momentul de fata nu pentru ca Excel le considera text.

Intrebare: cum ai proceda mai departe daca nu cunosti functia NUMBERVALUE?

Eu probabil ca as folosi LEFT, RIGHT, MID pentru a „sparge” sirul de caractere si apoi CONCATENATE ca sa le lipesc inapoi la loc. Cred ca esti de acord cu mine ca pare cam complicat.

Functia NUMBERVALUE

Aici e utila aceasta functie, ne ajuta sa transformam textul in numere. E de mentionat ca se gaseste doar in Excel 2013.

Are urmatoarea sintaxa:

=NUMBERVALUE(text,[decimal separator],[group separator])

  • text: textul pe care vrem sa il transformam in numar, in cazul nostru ceea ce gasim pe coloana A
  • [decimal seprarator]: elementul prin care separam zecimalele de partea intreaga a numarului, in cazul nostru este virgula „,”
  • [group separator]: elementul prin care separam grupurile de 3 cifre, in cazul nostru este vorba de punct „.”

Ioai Radu, grea functie …

Foarte … mai jos poti vedea functia scrisa pentru primul rand:

=NUMBERVALUE(A2,”,”,”.”)

Probabil ca ai observat mai sus ca am pus punctul si virgula intre ghilimele. Viata e grea, mai trebuie sa faci si din astea. 😛

Si cam atat, nu mai ai nevoie de LEFT, RIGHT, MID, SEARCH, CONCATENATE, o functie rezolva problema.

Download

Daca vrei sa iti masori puterile de convertit text in numere descarca fisierul pe care am lucrat eu.

Office 2013

Nu uita ca functia merge doar pe Office 2013, daca vrei sa il cumperi, il gasesti pe Emag la un pret rezonabil.

Si daca nu am Office 2013?

Lansez intrebarea asta pentru oricine citeste acest articol, cum procedam daca nu avem Office 2013?

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de comunitate a site-ului, te asteptam acolo.

2 comentarii la „Functii: NUMBERVALUE”

  1. Replace (CTRL+H) si inlocuiesti prima data virgula cu „$” sau altceva, apoi punctul cu virgula si apoi dolarul cu punct 🙂 Sau invers, in functie de ce separator pentru zecimala ai setat in Windows. Daca nu e nevoie de inlocuiri, se inmulteste „number-ul stored as text” cu 1 pentru a il transforma in numar

  2. Un comment primit pe email:

    Am avut si eu aceeasi problema cu rapoartele exportate din SAP si solutia e mult mai simpla: se selecteaza fiecare coloana vazuta ca text si se da click pe „text to columns”.(in cazul VLOOKUP de exemplu se selecteaza mai intai coloana unde se afla LOOKUP value si „i se aplica” ‘text to columns’, apoi coloana unde se cauta numarul, adica prima din „table array”.

Comentariile sunt închise.