Sari la conținut

Functii: CHOOSE

  • Excel

Nu ar fi fain sa existe o functie in Excel care sa te ajute sa iti alegi facultatea? sau una care sa o folosesti cand iti alegi viitoarea sotie, sau urmatorul loc de munca?

Functia choose 0

In Excel exista o functie care se numeste CHOOSE. Am incercat sa scriu (pentru altii, nu pentru mine) CHOOSE(facultate), CHOOSE(sotie), CHOOSE(job) … din pacate mi-a dat eroare.

Bai Radu, tu te tii de bancuri?

Cam da 🙂 hai sa vedem la ce ne poate fi utila functia CHOOSE, daca nu ne ajuta sa ne alegem drumul in viata.

Evaluare anuala

Luam un exemplu ca sa ne fie viata mai usoara, colega Maricica de la resurse umane ne-a cerut ajutorul in rapoartele pe care le face pentru evaluarea anuala a performantei.

Pentru angajat din parte ea a primit o nota de la 1 la 4 ca rezultat a evaluarii. Totusi, s-a hotarat in companie ca angajatii sa nu mai primeasca in raportul lor note ci mai degraba calificative.

Functia choose 1

Din nota in calificativ

Maricica trebuie sa transforme notele in calificative; 1 – dezastru, 2 – asa si asa, 3 – bun bun bun, 4 – supercalifragilistic. Si ar trebui sa sa se poata face rapid, pentru cei toti 3563 de angajati din companie.

Poti vedea ca asteptarile sunt mari de la angajati. 🙂

Inainte de a merge mai departe, gandeste-te tu cum ai proceda. Nu de alta dar sunt mai multe optiuni, poti folosi IF, VLOOKUP sau manual (sunt doar 3563*4=14612 randuri in total).

Functia CHOOSE

Hai sa facem cunostinta cu functia CHOOSE, are urmatoarea sintaxa:

=CHOOSE(index_num, valoare1, valoare2, valoare3, …)

Functia returneaza valoarea1, 2 sau 3 in functie de index. Daca index = 1, va returna valoarea 1, daca e 3 valoarea 3, iar daca e 4 vom vedea eroare pentru ca am definit doar 3 elemente.

In cazul nostru

Dupa cum v-am spus si mai sus, noi avem 4 calificative si vrem ca in functie de nota primita sa il afiseze pe cel corespunzator.

De aceea o sa scriem formula pentru primul rand in felul urmator:

=CHOOSE(B2,”Dezastru”, „Asa si asa”, „Bun bun bun”, „Supercalifragilistic”)

E destul de logic, nu? daca B2 va fi 1 afisam „Dezastru”, daca e 2 afisam „Asa si asa”, etc.

Si mai departe?

Imi pare rau ca te dezamagesc, cam atat, multiplicam formula si am terminat. Daca ar putea rezolva Excel si alte probleme la fel de usor…

De exemplu daca ar exista vreo functie in Excel pentru repararea drumului Oradea – Deva, zic si eu … bihorenii stiu de ce.

Download

Aici gasesti fisierul minune la care am lucrat eu, daca vrei sa exersezi putin.

Inca in cautare

Caut mai multe functii in Excel care sa ma ajute la urmatoarele:

  • Sa imi ude gazonul
  • Sa il faca pe „asta micu” sa doarma
  • Sa scurteze sedintele din companie

Daca stii vreuna te rog sa imi spui mai multe in partea de comentarii de mai jos. Citesc si raspund cu placere la comentarii.

Inca un lucru

Daca vrei sa jonglezi mai bine cu functiile in Excel, arunca o privire si peste eBook-ul meu despre functii in Excel.

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de comunitate a site-ului, te asteptam acolo.