Sari la conținut

Functia VLOOKUP Excel: tot ce trebuie sa stii

  • Excel

Functia VLOOKUP in Excel este probabil una dintre cele mai cunoscute si cautate. Nu e o intamplare, si daca vrei sa vezi mai exact ce face si cum o scriem, ai ajuns in cel mai potrivit loc, vreau sa iti spun aici cam tot ce trebuie sa stii despre acest subiect. 

Functia VLOOKUP in Excel

Video-ul de mai jos contine tot ce ar trebui sa stii despre functiile astea 2. Daca insa nu ai casti, sau preferi sa citesti, vezi mai jos:

Vrei sa inveti Excel?

Daca ai dat peste acest articol, cred ca raspunsul este da. Pana la urma VLOOKUP este doar una dintre functiile utile pe care le avem in Excel. Probabil cel mai bun mod de a invata Excel pe acest site, este cu ajutorul unuia dintre cursurile online de mai jos:

Vrei sa exersezi?

Gasesti aici fisierul pe care l-am folosit in video, impreuna cu un set de sarcini. In felul acesta poti vedea exact cat de bine intelegi aceasta functie. 


De unde vine numele

VLOOKUP: numele vine de la Vertical LOOKUP, cautare pe verticala, sau de la Viorica LOOKUP, inca nu sunt sigur nici eu. 🙂

Functia VLOOKUP: scop

Scopul unei functii de cautare e sa te ajute sa aduci informatii dintr-o alta parte, in general dintr-un alt tabel. Ca sa fim mai concreti, vrem sa completam cele 3 coloane lipsa din tabelul de mai jos:

functia vlookup excel tabel 1
Tabel 1

Cu informatii din acest tabel:

functia vlookup excel tabel 2
Tabel 2

Fiindca avem o coloana de legatura (cea de produs) putem sa populam rapid coloanele lipsa, fie cu VLOOKUP, fie cu XLOOKUP

Functia VLOOKUP: Sintaxa

Functia VLOOKUP, are 4 parametri, cu alte cuvinte, are nevoie de la noi de urmatoarele informatii:

  • Lookup value: valoarea pe care o folosesc pentru cautare – in cazul meu de mai sus, voi cauta dupa numele produsului
  • Table array: tabelul in care caut – in cazul meu va fi tabelul care contine atat pretul cat si produsul
  • Col index number: numarul coloanei din tabelul in care caut (table array) pe care o aduc inapoi
  • Range lookup (teoretic optional): 1 pentru cautare aproximativa, 0 pentru cautare exacta – pana acum am pus doar 0 aici

VLOOKUP pentru pret

Uite cum ar trebui sa scriem un VLOOKUP pentru a aduce pretul in primul nostru tabel, explicatii mai jos.

=VLOOKUP(A2,Produse!B:C,2,0)
  • Lookup value: A2 – din coloana de legatura din primul tabel; lookup value raspunde la intrebarea „pentru cine am nevoie de pret?”
  • Table array: Produse!B:C – tabelul al 2-lea, selectat incepand cu coloana comuna, pana cand am ajuns la coloana pe care vreau sa o returnez
  • Col index number: 2 – pentru a acea coloana de pret este a 2-a in selectia mea
  • Range lookup: 0 – in general punem 0 aici pentru ca altfel avem sanse mari sa avem rezultate cel putin ciudate; orice altceva in loc de 0 inseamna cautare aproximativa, nu suna foarte bine

Limitari functia VLOOKUP

Desi functia VLOOKUP e foarte folosita cam peste tot, are si cateva limitari:

1. Nu poate sa returneze valori din stanga: ca sa intelegi la ce ma refer, am pus mai jos imaginea cu tabelul 2, pe scurt VLOOKUP nu poate sa iti dea ca si rezultat furnizorul, fiindca se afla in stanga coloanei de legatura. Solutia cea mai simpla e sa muti coloana in dreapta, INDEX + MATCH sau XLOOKUP.

2. Nu poate cauta cu mai multe conditii: cateodata vrem sa cautam atat in functie de produs cat si in functie de data. Daca ai nevoie de asta, solutia nu e nici VLOOKUP nici XLOOKUP ci functii de genul SUMIFS, respectiv FILTER.

Functia XLOOKUP

Undeva prin 2019 Microsoft ne-a anuntat ca vine cu o functie care va inlocui VLOOKUP, este vorba despre functia XLOOKUP. Functia asta noua vine cu urmatoarele beneficii:

  • E mai usor de scris si inteles
  • Poate sa caute la stanga
  • Poate sa caute si pe orizontala (inlocuieste si HLOOKUP)

Vezi mai multe aici:

Functia XLOOKUP in Excel

Ai o intrebare?

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.