Sari la conținut

Functia SUM in Excel

  • Excel

Functia SUM e probabil prima functie pe care o vei invata in Excel. Ti-ai dat seama pana acum ca in Excel poti mai mult decat sa adaugi numere intr-un tabel, le poti si aduna. Hai sa facem cunostinta cu functia asta, si sa vedem si cateva moduri in care sa facem suma pe o coloana. 

Functia SUM – Sintaxa

Lucrurile cred ca stau destul de simplu:

=SUM(Number1, [Number2])

Ca sa nu ai surprize cand scrii functia SUM sau orice alta functie, iti recomand sa respecti urmatoarele:

  • Sa nu uiti de =
  • Sa pui paranteze la inceput si final
  • Nu uita si sa completezi ceva intre paranteze

Functia SUM – un exemplu

Hai sa vedem un exemplu, vrem sa facem o suma pe celula A8 a numerelor de mai sus. Inainte sa te uiti mai jos, ce crezi ca ar trebui sa scrii pe A8? 

Da, ai ghicit, cam asta era formula. Faptul ca am pus : intre A1 si A7 inseamna ca am definit un interval, intre celula A1 si A7. 

=SUM(A1:A7)

Cum sa faci o suma in Excel?

Cred ca formula de mai sus e una simpla, hai insa sa vedem mai multe moduri in care poti face suma pe o coloana in Excel. 

Varianta 1: Selectie

Un prim mod in care putem face o suma este selectand lucrurile pe care vrem sa le adunam.

Varianta 2: Scriem formula

Nu e insa o varianta foarte buna daca ai de selectat vreo 1000 de linii. Parca atunci e mai bine sa scriem.

Varianta 3: AutoSUM

Sau, poate si mai bine, am putea sa folosim optiunea AUTOSUM pe care o gasim atat in Home, cat si in Data. Daca insa si tie ti se pare ca e mult sa misti mouse-ul din stanga jos si dreapta sus, incearca ALT + =. 

Vrei sa inveti Excel?

Daca tot ai descoperit functia SUM, eu zic sa nu te opresti aici. Mai jos poti vedea 2 link-uri care ar putea sa fie utile pe mai departe. 

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de comunitate a site-ului, te asteptam acolo.