Saptamana asta am pornit sa fac un tutorial despre functia LOOKUP, “verisoara” mai putin cunoscuta a “divei” VLOOKUP. In timp ce faceam putin reseach chiar ma gandeam de ce nu folosim mai mult aceasta functie, pare mai simpla si mai capabila in acelasi timp.
In timp ce inregistram tutorialul am inceput sa dau peste cateva “bube”, motiv pentru care am adaugat la titlu si “de ce nu o folosesc”. Hai sa vedem, iti dau voie sa citesti mai departe. 🙂
Limitari VLOOKUP
Am scris multe articole despre VLOOKUP, e clar ca e o functie importanta in Excel. E adevarat ca are cateva limitari si neajunsuri:
- Poate parea greoaie, mai ales pentru cei care inca invata ABC-urile Excel-ului
- Nu poate cauta la stanga – nu intru in detalii aici, vezi articolul despre VLOOKUP
Functia LOOKUP – parea ca … dar
La prima vedere functia LOOKUP parea ca “fumeaza” lucrurile de mai sus, si parea si mai simpla. Dar … vezi mai multe in video-ul de mai jos.
Eu chiar am incercat
Chiar am incercat sa fac LOOKUP sa “joace” cum vrem noi. Nu am reusit.
Dar, cum spunem noi in Bihor, nu ii “bai”, e plin Excel-ul de alte functii de cautare. 🙂
Download
Daca vrei sa te joci cu fisierul folosit de mine, il poti gasi aici.
Functii Excel?
Vrei sa te pui la punct repede cu cele mai importante functii in Excel? vezi daca te ajuta acest eBook pe care l-am scris in urma cu ceva vreme.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.
Buna dl. Radu Popa,
Cred ca ar trebui mentionate in acest articol si cateva din “plusurile” functiei LOOKUP.
De exemplu, tocmai limitarile pe care le-ati descris, fac din LOOKUP una dintre cele mai utile functii atunci cand dorim extragerea ultimei aparitii intr-un range.
=LOOKUP(“z”;A:A)
intoarce ultima valoare de tip text din coloana A.
=LOOKUP(9,99999999999999E+307;A:A)
intoarce ultima valoare numerica din coloana A
Alte doua mari avantaje ale functiei LOOKUP:
– ignora valorile erroare
– stie gestiona array fara a fi introdusa cu CSE (Ctrl+Shift+Enter)
Mersi de comment, te rog spune-mi Radu, nu sunt chiar asa mare domn 🙂
Cand am inregistrat video-ul nu m-am gandit la cazurile prezentate de tine. Sunt solutii valide, cred insa ca nu foarte utilizate de majoritatea celor care folosesc Excel. Asta e si motivul pentru care am cam dat cu functia asta de pamant. 🙂
Buna ziua. Am nevoie de ajutor , va rog. Pentru a verifica existenta valorilor identice din 2 tabele, ce functii utilizez? IF si LOOKUP? Adica compararea a 2 tabele, practic identice. La gasirea unei valori egale in tab 2 sa i se atribuie o culoare anumita. Astfel sa ramana necolorate doar cele care nu se repeta din primul tabel. merci
Tania, de mult asteptam intrebarea asta de la tine 🙂 vezi mai jos 2 variante de lucru, sumif si vlookup:
https://excelninja.ro/compara-tabele-vlookup/
https://excelninja.ro/compara-tabele-sumif-sumifs/
Vezi care e mai ok pentru tine
Comentariile sunt închise.