Cum ar trebui sa fie un IF in Excel care sa imi permita sa am mai mult decat o conditie si 2 scenarii? Am nevoie sa compar 2 numere si in functie de ele sa le incadrez in 4-5 categorii.
Ca sa fiu sincer, nu am primit intrebarea de mai sus de la vreo persoana. M-am gandit insa cum sa formulez cat mai bine care e nevoia pentru functia IFS, in contextul in care mai avem si functia IF in Excel. Vezi si in video un exemplu mai concret.
Functia IFS in Excel
Vrei sa inveti Excel?
Functia IFS e doar una dintre multele functii pe care le avem in Excel. Vezi mai jos o lista de cursuri online, in functie de nivelul tau:
Revenind, hai sa vedem ce am uitat sa mentionez in video. 🙂
Mai mult de 2 scenarii
Incepem de la imaginea de mai jos, avem nevoie sa completam coloana de status, in functie de valorile din A si B.
Functia IFS e foarte relevanta in special in situatii in care nu vrem sa avem doar 2 scenarii in care sa ne aflam, ci mai multe. Dupa cum mentionam si in video, daca vrem sa comparam 2 valori (de plata, achitat), nu avem doar 2 scenarii posibile, avem mai degraba 4:
- Achitat – valorile sunt egale
- Neachitat – valoarea achitata 0
- Plata partiala – valoarea achitata este mai mica decat cea de plata
- Plata in avans – valoarea achitata este mai mare decat cea de plata
Fara IFS, am avea nevoie sa combinam 3 IF-uri. Daca ai combinat macar 2 intr-o formula cred ca esti de acord cu mine ca nu e o activitate prea relaxanta, nici macar pentru ciudati care scriu articole despre Excel.
Uite cum ar arata functia de care avem noi nevoie:
=IFS(A2=B2,"Achitat",B2=0,"Neachitat",B2<A2,"Partial",B2>A2,"Avans")
Sintaxa IFS
Am sarit din prima la exemplu, am uitat de sintaxa, hai sa ne uitam si la asta:
=IFS(logical_test1, value_if_true1, [logical_test2], [value_if_true2], ...)
- logical_test1: intrebarea pe care o punem de ex: A2=B2
- value_if_true1: ce facem daca testul returneaza adevarat; poate fi un calcul sau sa afisam un text pe ecran
Doar primii 2 parametri sunt obligatorii, restul sunt optionali.
Disponibilitate functia IFS
Daca nu gasesti aceasta functie inseamna ca ai o versiune de Office mai veche de 2019, de atunci s-a “nascut” in Excel. Cel putin asa zice Microsoft.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.