Sari la conținut

Functia HLOOKUP in Excel

Radu, exista vreun mod de a folosi VLOOKUP pe linii si nu pe coloane?

Nu, VLOOKUP merge doar pe coloane nu si pe linii, pentru astfel de cautari avem HLOOKUP. Hai sa vedem cum putem folosi aceasta functie.

Functia HLOOKUP Excel

Despre nume

Nu stiu daca te intrebai sau nu de la ce vine HLOOKUP, dar eu iti spun oricum, vine de la HORIZONTAL LOOKUP – cautare pe orizontala.

Pentru ce?

Cred ca nu degeaba VLOOKUP este una din cele mai folosite functii in Excel. Sunt situatii in care ai vrea sa folosesti VLOOKUP dar nu poti pentru ca tabelul in care ar trebui sa cauti nu are fiecare produs pe o linie noua ci pe o coloana noua.

Ceva de genul:

Functia HLOOKUP Excel 1

In situatia asta folosesti HLOOKUP.

Hai sa vedem

Vezi mai jos un video care sper ca va face lumina – doar 3 minute.

Urmareste-ma pe YouTube.

In cazul in care cele 3 minute de care e nevoie pentru a urmari video-ul de mai sus sunt prea multe, te invit sa citesti in 10 minute ce am scris mai jos. 🙂

Fisier de lucru

Aici poti descarca fisierul pe care am lucrat eu. Iti recomand sa il deschizi inainte sa citesti mai departe ca sa aiba timp virusii sa se instaleze sa intelegi mai bine.

Formula

Asta e formula pe care am scris-o.

=HLOOKUP(A2;Diverse!A:G;2;0)

  • Lookup Value – A2: valoarea pe care o caut, in cazul nostru va fi produsul pentru care am nevoie de pret
  • Table array -Diverse!A:G: tabelul in care caut
  • Row index number – 2: daca gasesc la un moment dat o valoare, ce rand sa returnez
  • Range Lookup – 0: daca vreau cautare exacta (0 sau FALSE) sau aproximativa (1 sau TRUE)

Restrictii

Pentru ca HLOOKUP sa mearga e nevoie ca tabelele noastre sa respecte cateva reguli:

  • Sa existe un element de legatura in baza caruia sa pot face cautari; daca intr-o parte scrie mere si in alta parte pere, evident ca nu va gasi un rezultat
  • Elementele dupa care caut sa fie in „Table Array” pe prima linie; daca mai tii minte, la VLOOKUP trebuiau sa fie pe prima coloana

Alternative

HLOOKUP si VLOOKUP fac o treaba foarte buna in cautarea atat pe orizontala cat si pe verticala. Singura problema e ca e nevoie sa ai pe prima coloana sau pe primul rand elementele dupa care cauti.

Combinatia INDEX si MATCH nu are aceste limitari. E drept ca e mai dificil de inteles, dar tie nu ar trebui sa iti fie foarte greu ca doar esti mai „ninja” decat majoritatea.

.


Ai o intrebare?

O poti adauga in sectiunea de forum a site-ului.

5 comentarii la „Functia HLOOKUP in Excel”

  1. sunt mai novice, vreau sa invat si vreau sa te rog sa-mi spui cum pot folosi aceste functii (cum pot face o baza de date) cu obiectele de inventar sa zicem dintr-o scoala
    Multumesc

Comentariile sunt închise.