Sari la conținut

Functii si Formule in Excel – Introducere

Hai sa vorbim despre functii in Excel, sau despre formule in Excel.

Pana la urma ce este o formula in Excel? Ce este o functie? E vreo diferenta intre functii si formule in Excel?

In acest articol vreau sa incepem cu bazele despre acest subiect, sunt convins ca dupa ce il parcurgi, vei avea o intelegere mai buna.

Functii formule Excel

Saptamana trecuta mi-am dat seama ca desi am prezentat unele din cele mai relevante functii in Excel pe acest site, am omis sa scriu un articol introductiv despre acestea. Asa ca il scriu acum, mai bine mai tarziu decat niciodata.

Cum functioneaza

De prea multe ori vad la cursurile pe care le tin persoane care incearca sa memoreze formulele pe care le scriu eu, lucru pe care il descurajez de fiecare data.

Nu avem nevoie sa memoram lucruri, trebuie sa intelegem cum functioneaza, sper ca acest articol sa te ajute sa intelegi mai bine cum functioneaza formulele in Excel.

Functii Excel: introducere

Daca iti place mai mult continutul video, te invit sa urmaresti urmatorul „scurt metraj” 🙂 iar daca nu, citeste mai jos.

Dupa cum probabil ca ti-ai dat seama, acest video este extras din – MS Excel | Ghid Practic de Supravietuire, un curs mai vechi de al meu.

Daca vrei sa inveti Excel intr-un mod structurat, iti recomand noul meu curs despre Excel, MS Excel Extended.

ms excel extended

Functii Excel: top 24

Avem o gramada de functii in Excel, daca nu ma insel, peste 400. Unele sunt insa mai importante decat altele, in video-ul de mai jos am centralizat cele mai relevante 24.

Formule in Excel = ?

Formulele sunt expresii care calculeaza valoarea unei celule si au multe lucruri in comun cu o masina de tocat carne:

 • Intrari: dupa cum carnea pe care o introducem in masina influenteaza produsul finit, tot asa si intrarile vor influenta rezultatul unei formule
 • Un mecanism: daca vrem carnea taiata marunt folosim un anumit tip de cutit, in acelasi fel, in functie de ce vrem sa facem vom folosi anumite formule
 • Iesiri: si aici putem face paralela, in functie de „cutitul” pe care il vom alege, vom avea un anumit output

Functii Excel / Formule Excel – care e diferenta

Nu te-ai intrebat niciodata care e diferenta dintre functie si formula? sau ce alte lucruri mai sunt incluse in scrierea formulelor?

Da-mi voie sa iti dau raspunsul meu printr-un exemplu simplu:

=(SUM(A1:A5)+100)/2+B2

 • SUM(A1:A5) – functie, putem observa ca are un nume (SUM) si anumite argumente in paranteza (A1:A5)
 • A1:A5, B2 – variabile, spunem ca sunt variabile pentru ca in cazul in care modificam valorile din aceste celule rezultatul formulei se schimba
 • 100, 2 – constante
 • +, / – operatori
 • = (SUM(A1:A5)+100)/2+B2formula, adica toate de mai sus puse cap la cap

Cum scriem formulele

Formulele se scriu dupa =. Asta inseamna ca tot ce trebuie sa faci ca sa incepi este sa apesi = si sa incepi sa scrii. Nu spun sa incepi sa scrii poezii ci sa combini elementele prezentate mai sus.

=1+1 – daca vreau sa adun 2 constante

=1+A1 – daca vreau sa adun o constanta si o variabila

=SUM(A1,A10) – daca vreau sa adun A1 si A10

=SUM(A1:A10) – daca vreau sa adun toate celulele intre A1 si A10

=SUM(A1:A10)*A3/MIN(A1:A10) – daca vreau sa scriu o formula mai complicata care nu are nici un sens

Functii Excel: unde le gasesc

Radu, caut o functie care sa imi faca media dintre anumite valori dar nu mai stiu cum se numeste, parca incepe cu av, cum fac sa o gasesc?

Foarte buna intrebarea, avem mai multe posibilitati:

1. Scriem =av intr-o celula si vedem ca apar cateva variante

Introducere in formule 22. Putem vedea in tab-ul formulas toate formulele puse pe categorii; daca de exemplu stim ca formula noastra e legata de operatii logice, vom cauta in sectiunea Logical, destul de logic nu? 🙂

Introducere in formule 3

3. Dupa un click pe F(x) vedem imaginea de mai jos, scriem ce vrem sa facem si Excel ne da o solutie, sau cel putin incearca.

Introducere in formule 4

Functii Excel: setari de limba

Inainte sa ne apucam de treaba, vreau sa iti spun un lucru important despre functii: modul de scriere a lor variaza in functie de setarile de limba de la calculatorul tau.

Introducere in formule 5

Mai sus poti vedea un exemplu al unei functii. VLOOKUP, ca si multe alte functii, are mai multe argumente (lookup value, table array, etc.).

Separarea dintre argumente se face la mine prin ,(virgula) pentru ca laptop-ul meu e setat pe limba engleza. La tine separarea e posibil sa se faca prin ;(punct si virgula). Ca sa stii sigur iti recomand sa scrii o formula si sa vezi prin ce sunt separate argumentele la tine.

Multiplicarea formulelor

Dupa ce scriem o formula probabil ca unul din lucrurile pe care vom vrea sa le facem este sa o multiplicam, stii la ce ma refer, atunci cand tragem in jos de coltul din dreapta jos a unei celule.

Mai multe despre functii Excel

Felicitari ca ai ajuns pana aici, daca inca ti-e foame de functii in Excel, eu iti recomand urmatoarele:

Vreau idei bune

Daca tot te intereseaza functiile, spune-mi in sectiunea de comentarii care crezi ca ar trebui sa fie urmatoarele functii despre care sa scriu.


.

13 comentarii la „Functii si Formule in Excel – Introducere”

 1. Buna! Am si eu o intrebare: incerc sa copiez de pe o coloana pe alta formuele. As vrea sa fie aceleasi (ex. sa nu imi schimbe A cu B etc). Cum se poate face acest lucru? (Ideea mea este sa pastrez aceleasi campuri din care trage informatiile dar sa schimb sheetul de unde trage – asta am descoperit Find/Repace + Options). Multumesc!

 2. Salut Radu. Te-ai gandit sa faci un curs prin intermediul skype luand in ordine fiecare rubrica din excel pentru a fi prezentata? M-as bucura sa tii cont si de pret.
  Multumesc.

 3. Pingback: Formule Excel: schimba sursa / edit links | excelninja.ro

 4. Am 2 tabele: unul cu coloana data si coloana nume (scris prenume spatiu nume) si altul cu data si coloana nume (scris nume, virgula si spatiu prenume). Am vreo sansa sa extrag intr-o coloana ce persoane nu se regasesc in tabelul 1 dar sunt in tabelul 2 si in ce data?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.