Sari la conținut

Format de data in Excel in limba Romana

calendar-23684_640

Iau o pauza din tutoriale video ca sa raspund la o intrebare pe care am primit-o prin email:

Stii cumva cum se poate formata o celula in excel sa o putem vedea ca data calendaristica, inclusiv zilele saptamanii dar in limba romana? As dori sa fie afisata data astfel: miercuri, 04 martie 2015.

Bine, ca sa fiu sincer email-ul e flag-uit de ceva vreme, Ana scuze ca iti raspund cu oleac de intarziere, se pare ca doar acum am apucat.

Ce vrem sa facem?

Pe scurt, sa modificam formatarea implicita a datelor in Excel, astfel incat sa ne arate zilele si lunile in limba noastra stramoseasca.

Cum e implicit: 3/16/2015

Cum vrem sa fie: Luni, 16 Martie 2015

Fara „luni” e mai simplu decat pare

Daca intram in format cells vom vedea toate tipurile de format pe care il putem avea intr-o celula. Evident ca noi vrem sa folosim formatul de tip data. Putem raspunde la o parte a intrebarii de mai sus foarte simplu, schimband campul de location, din US sau UK in Romanian, cum se vede si in imaginea de mai jos:

Format data in limba romana 1

Daca nu ne intereseaza atat de mult sa apara si ziua, atunci ne oprim aici.

Dar totusi, eu am nevoie si de „luni”

Bun, vad ca insisti ca sa iti apara si numele zilei in data … bine, hai sa vedem cum procedam.

Cum nu avem tipul asta de date, o sa avem nevoie sa definim un tip custom. Te-ai prins, pentru asta e nevoie sa intram in sectiunea de custom si acolo sa scriem formatul de care avem nevoie.

Format data in limba romana 2

Nu stiu daca ai observat in imaginea de mai sus, dar am scris formatul de care avem nevoie acolo in casuta de type si arata in felul urmator:

[$-418]dddd, d mmmm, yyyy

Daca ma intrebi de ce [$-418] trebuie sa recunosc ca habar nu am. Am piscalit si eu putin pe acolo si am vazut ca 418 e codul pe care trebuie sa il introduc pentru ca sa imi arate in limba romana.

Si cam atat, problema rezolvata, daca ti-a fost de folos trimite acest articol cuiva care stii ca i-ar prinde bine sa o lase mai usor cu englezismele. 🙂

Vrei sa formatezi datele altfel?

Spune-mi in sectiunea de comentarii mai jos, gasim noi o solutie.

.


Ai o intrebare?

Te asteptam in comunitatea onLearn.

5 comentarii la „Format de data in Excel in limba Romana”

  1. Pingback: Tipuri de formatare a celulelor in Excel | excelninja.ro

  2. buna ziua, am o mica problema, wordul e instalat in limba rusa la serviciu si cand introduc funcia data in vba, imi da data in limba rusa, chiar data adaug $-418 tot in rusa o scrie si mie im trebuie in romana

Comentariile sunt închise.