Sari la conținut

Filtre in Excel – tot ce trebuie sa stii

Filtre in Excel – acea optiune pe care majoritatea dintre noi o folosim zlinic (daca lucram in Excel) si cateodata si noaptea. Hai sa vedem care sunt lucrurile pe care ar trebui sa le stii despre acest subiect, dincolo bifat si debifat campuri care apar in filtru. 

Filtre Excel – Video

Ca de obicei poti vedea informatia si in format video, am lasat insa si in forma scrisa ideile principale. 

Filtre in Excel – tot ce trebuie sa stii

MS Excel Extended

Recunosc, am „furat” acest video din cursul meu online despre Excel (MS Excel Extended). Daca vrei sa inveti Excel intr-un mod structurat, iti recomand acest curs. Cateva mii de persoane l-au urmat deja, cativa chiar au si invatat cate ceva util. 🙂

Cum sa pun un filtru pe un tabel

Sunt mai multe moduri in care poti sa pui un filtru pe un tabel. Am vazut ca majoritatea selecteaza capul de tabel inainte de a apasa pe filter, altii selecteaza tot sheet-ul, iar altii (ca si mine) selecteaza o singura celula din tabel. Toate 3 variantele sunt ok, cu mici mentiuni ce tin de randuri libere. 

Exista insa si o varianta gresita, atunci cand punem filtrul pe o singura coloana din tabel. In felul acesta riscam sa decalam tabelul daca ne vine vreo idee geniala sa facem o sortare. 

In general cand vezi mesajul de mai jos, ceva nu e bine. 

Mesaj eroare filtre Excel

Cum filtram in Excel?

Asta ar trebui sa fie destul de simplu, daca am adaugat filtru, voi vedea niste sageti langa capul de tabel, acolo sunt toate optiunile de filtrare. 

Locatie filtre Excel

Number / text filters

Pe langa faptul ca putem bifa randurile care ne intereseaza si debifa pe cele pe care vrem sa le ascundem, avem si cateva optiuni de filtrare mai destepte. Cu number filters putem sa alegem numere mai mari decat … cu text filters ne putem uita la cuvinte care incep / se termina cu. Pe langa astea mai avem si date filters. 

Filtre Excel - number filters

Cautare in filtre in Excel

Ajungem si la lucruri mai interesante. Mai avem si acea casuta de cautare in filtru, si 2 caractere mai speciale:

  • * = un numar nedefinit de caractere
  • ? = un singur caracter oricare ar fi acesta

Si, pote te intrebi: cand as avea nevoie de asta? Un raspuns posibil ar fi urmatorul: vrei sa vezi toate persoanele nascute in 87 direct din CNP. Uita-te mai jos la ce am scris in casuta de cautare.

Cautare filtre Excel

Da, in cazul in care te intrebai, sunt din 87. 

Filtrare avansata in Excel

Nu stiu de ce, dar parca fugim cand auzim de lucruri avansate in Excel. Nu e cazul aici pentru ca filtrarea asta avansata e destul de usor de inteles. In esenta iti permite sa faci filtrare dupa o lista. 

La list range vei selecta tabelul in care faci filtrarea, iar la criteria range vei selecta lista dupa care filtram. 

Ai insa grija sa selectezi si capul de tabel pentru criteria range si acesta sa corespunda cu o coloana din list range.

Filtrare si randuri libere

Eu vad randurile libere in Excel ca si pietrele mici care iti intra la pantofi. Enervante si in general vrem sa scapam de ele. Cea mai buna varianta de a le elimina ar fi sa le filtram si apoi sa le stergem (selectam doar blanks in filtru). Cateodata insa, desi le vedem, ele nu apar in filtru.

De exemplu, daca selectam randul 1, filtrul se va opri la randul 8. Asta pentru ca randul 9 este un rand liber. Daca vrei ca filtrul sa depaseasca toate randurile libere, vei vrea sa selectezi tot sheet-ul.

Filtre si randuri libere 

Ce mi-a scapat?

Scriu deja ce minute bine, dupa ce am dat upload la un video nu tocmai scurt. Poate sunt subiectiv, dar cred ca am cuprins cele mai importante lucruri despre filtrare in Excel. Daca totusi mi-a scapat ceva, spune-mi si mie, te astept in zona de comentarii. 

.


Ai o intrebare?

O poti adauga in sectiunea de forum a site-ului.