In acest articol vedem cum se descurca ChatGPT cu MS Excel. Il punem sa scrie 3 functii, un VLOOKUP, XLOOKUP si un INDEX + MATCH. Vezi in video-ul de mai jos cum s-a descurcat.
Ce este ChatGPT
Partea amuzanta a fost ca pentru a da un raspuns la aceasta intrebare, prima reactie a fost sa caut pe Google. Apoi mi-am amintit ca il pot intreba direct. Uite ce mi-a spus:
ChatGPT este un model de limbaj dezvoltat de OpenAI. Acesta a fost antrenat folosind o cantitate mare de date de text de pe internet, astfel încât să poată genera răspunsuri umane-like la întrebările primite. Poate fi utilizat pentru diferite scopuri, cum ar fi generarea de conținut, conversații automate, sau traducere.
Primul exemplu – VLOOKUP
Eu i-am cerut urmatoarele:
scrie o functie in excel care sa aduca valoarea din sheet-ul produse de pe coloana B avand in vedere ca avem aceeasi valoare pe coloana A in sheet-ul nostru
Da, stiu, nici macar nu am inceput cu litera mare si am uitat punctul de la final. Rezultatul a fost urmatorul:
În Excel, puteți utiliza funcția VLOOKUP pentru a aduce valoarea din altă foaie de lucru, având în vedere valoarea din coloana A.
Sintaxa funcției VLOOKUP este:
=VLOOKUP(valoare_căutată, raza_de_căutare, numărul_coloană_cu_valoarea_dorită, [exact_match])
Valoarea căutată este valoarea din coloana A din foaia de lucru curentă
Raza de căutare este intervalul de celule din foaia de lucru "produse" care conține valoarea căutată și valoarea dorită
Numărul coloanei cu valoarea dorită este poziția coloanei din foaia de lucru "produse" care conține valoarea dorită.
Exact match este opțional, dacă este 1, funcția va căuta o potrivire exactă, dacă este 0 sau nu se specifică, funcția va căuta o potrivire aproximativă.
Așadar, pentru a utiliza funcția VLOOKUP în acest caz, formula ar putea arata astfel:
=VLOOKUP(A2,'Produse'!A:B,2,0)
Aceasta formula va căuta valoarea din celula A2 din foaia de lucru curentă în coloana A din foaia de lucru "Produse" și va returna valoarea din coloana B din aceeași rând, unde a fost găsită valoarea căutată.
Am si testat, coafura rezista functia e ok.
Exemplul 2 – INDEX + MATCH
Am zis ca e prea simplu VLOOKUP, hai sa ii dam ceva mai complex, un INDEX + MATCH. I-am scris doar asta: hai sa incercam cu index si match
Si rezultatul a fost acesta:
În locul funcției VLOOKUP, puteți utiliza combinația de funcții INDEX și MATCH pentru a obține aceeași valoare dorită.
Sintaxa funcției INDEX este:
=INDEX(raza_de_referință, linia, coloana)
Sintaxa funcției MATCH este:
=MATCH(valoare_căutată, raza_de_căutare, [exact_match])
Valoarea căutată este valoarea din coloana A din foaia de lucru curentă
Raza de căutare este intervalul de celule din foaia de lucru "produse" care conține valoarea căutată
Exact match este opțional, dacă este 1, funcția va căuta o potrivire exactă, dacă este 0 sau nu se specifică, funcția va căuta o potrivire aproximativă.
Așadar, pentru a utiliza aceste funcții în acest caz, formula ar putea arăta astfel:
=INDEX('Produse'!B:B,MATCH(A2,'Produse'!A:A,0))
Aceasta formula va utiliza funcția MATCH pentru a găsi poziția în care se află valoarea căutată în foaia de lucru "produse" și va returna valoarea din aceeași poziție din coloana B din foaia "produse" folosind funcția INDEX.
Din nou functioneaza foarte bine. Cred ca deja ma pun sa caut un model de CV. 🙂
Exemplul 3 – XLOOKUP
Da, stie sa foloseasca si functii mai noi, cum ar fi XLOOKUP.
În Excel, puteți utiliza funcția XLOOKUP pentru a aduce valoarea dorită din altă foaie de lucru, având în vedere valoarea din coloana A.
Sintaxa funcției XLOOKUP este:
=XLOOKUP(valoare_căutată, raza_de_căutare, raza_de_returnare, [exact_match], [valoare_implicită])
Valoarea căutată este valoarea din coloana A din foaia de lucru curentă
Raza de căutare este intervalul de celule din foaia de lucru "produse" care conține valoarea căutată
Raza de returnare este intervalul de celule din foaia de lucru "produse" care conține valoarea dorită
Exact match este opțional, dacă este 1, funcția va căuta o potrivire exactă, dacă este 0 sau nu se specifică, funcția va căuta o potrivire aproximativă.
Valoare implicită este opțional, dacă funcția nu găsește o potrivire, ea va returna această valoare.
Așadar, pentru a utiliza funcția XLOOKUP în acest caz, formula ar putea arata astfel:
=XLOOKUP(A2,'Produse'!A:A,'Produse'!B:B,0)
Aceasta formula va căuta valoarea din celula A2 din foaia de lucru curentă în coloana A din foaia de lucru "Produse" și va returna valoarea din coloana B din aceeași rând, unde a fost găsită valoarea căutată.
Nota: Functia XLOOKUP este disponibila in Excel a partir de versiunea 2010.
Cu mentiunea ca functia XLOOKUP nu este disponibila „a partir” de Excel 2010.
Cateva concluzii
- Desi cred ca in continuare vom avea nevoie de cursuri de Excel, cred ca site-uri ca si onlearn.ro vor fi mult mai putin vizitate pe viitor. De ce sa mai cauti informatii pe net cand AI-ul (care s-a antrenat de pe site-uri ca si al meu) poate sa iti dea raspunsul direct?
- Clar e un pas inainte ChatGPT fata de ceea ce gaseai pe Google. Urmatorul pas important va fi cand ChatGPT sau ceva de genul va fi integrat direct in Excel. S-au gandit si cei de la Microsoft la asta, apropo.
- Ce nu imi place la acest bot este ca uneori cand nu stie raspunsul la o intrebare, nu iti spune asta direct. Nu a fost cazul in acest exemplu, dar cand l-am pus sa mi-l caracterizeze pe Praslea cel voinic, in loc sa imi spuna cine este, mi-a dar niste lucruri general valabile despre toate basmele:
Praslea cel voinic este un personaj din basmul cu același nume, care este descris ca fiind un tânăr puternic și curajos. El este întotdeauna dispus să ajute și să lupte pentru cei din jurul său, chiar dacă acest lucru înseamnă să se confrunte cu pericole mari și să înfrunte vrăjitori și monștri. Praslea este, de asemenea, foarte înțelept și înțelege cum să folosească inteligența sa pentru a rezolva problemele și pentru a birui inamicii săi. El este un erou respectat și iubit de toți cei din jurul său.
Tu ce zici?
Am 2 intrebari despre tine:
- Mai are rost sa public continut aici?
- Care e parerea ta despre ChatGPT?
Te astept in sectiunea de comentarii.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.
Buna Radu. Cum ai setat aplicatia in limba romana?
Multumesc
Simplu, am scris pur si simplu in romana.
Radu, dacă nu mai publici conținut, de unde va învăța bot-ul ?
Good point 🙂
Este cu siguranță un mare pas iar viitorul ne va rezerva surprize din ce în ce mai mari. Rata de învățare/progres nu este liniară și mă aștept ca marele salt tehnologic către „conștiința de sine” să fie făcut în timpul vieții noastre. Într-un astfel de context nu pot să nu mă gândesc la cât de vizionar a fost Isaac Asimov și la un viitor în care cele 3 legi ale roboticii vor coexista probabil alături de celelalte prevederi ale Codului penal. Într-o altă ordine de idei este posibil ca un astfel de progres tehnologic să schimbe paradigmele economice globale actuale și să dea umanității adevărata sa valoare socială.
Oricum, un exemplu interesant, ca toate celelalte propuse de tine Radu.
Chapo!
Radu, publica ca eu tot la sursa vin. Umorul tau nu poate fi copiat.
Si apropo, nu exista un program de criptare, a.i. inteligenta artificiala sa fie blocata sau sa se chinuie mai mult sa iti foloseasca informatiile?
Comentariile sunt închise.