Relativ recent am luat un credit ca sa imi termin de construit casa, nu sunt un mare fan al bancilor dar ce sa faci. Cum estimarea costurilor de constructie pentru mine e un fel de operatie pe creier, probabil ca voi mai imprumuta bani ca sa termin de tot.
Atunci cand imprumuti bani din mai multe parti e util sa stii cat mai ai de dat inapoi. Pe langa asta, e posibil ca si altii sa iti datoreze bani, si atunci e util sa stii cat mai trebuie sa primesti inapoi.
Ca sa te ajut sa tii o evidenta mai buna a datoriilor am facut un model relativ simplu in Excel, convins ca e o varianta mult mai buna decat caietul sau intelegerea verbala (lasa ca tinem noi minte).
Disclaimer
Vreau sa spun inca de la inceput ca acest articol nu e o incercare de a aduce mai multi camatari pe excelninja.ro :), e ceva de care m-am lovit si am zis ca impartasesc cu voi.
Un tabel simplu
De cand am invatat cu ce furculita se mananca Pivot Table-ul il cam folosesc peste tot, chiar si in acest exemplu. Pun toate informatiile despre datorii intr-un tabel simplu, fara sumarizari si alte avioane, sumarizarea o fac cu ajutorul unui Pivot. In dreptul coloanei intrare am pus banii pe care i-am primit si la iesiri banii care mi-au spus “pa”, are sens nu?.
Validare
Fiindca fac sumarizare cu un Pivot vreau sa ma asigur ca informatia e introdusa cum trebuie, de asta am facut o validare pe coloana datorie. Asta inseamna ca atunci cand inregistrezi o datorie noua e nevoie sa o treci intr-o lista separata in prealabil.
Pivot table
Ca tot va spuneam de Pivot, i-am facut o poza mai jos. De mentionat ca am adaugat un camp calculat (calculated field), cel de diferenta. Conceptul de calculated field il voi trata mai pe larg intr-un alt articol.
Pivot chart
Ca sa nu uitam de omul vizual din noi, am facut si un Pivot Chart.
Download
La acest link poti descarca modelul pe care l-am dezvoltat pentru evidenta datoriilor.
Link-uri utile
Daca esti nou pe aici poate cateva dintre lucrurile de mai sus ti se par greu de inteles, mai ales ca eu nu le-am prea explicat. De asta iti dau cateva link-uri ca sa citesti mai multe:
Daca ai intrebari / observatii te astept sa iti dai cu parerea in zona de comentarii.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.