Sari la conținut

Duplicate Excel – Eliminare / Identificare

 • Excel

Cum pot elimina duplicate / dubluri in Excel? Am multe tabele care contin valori care se repeta si as vrea sa raman cu o lista unica.

Desi intrebarea e formulata de mine, nu am primit-o intr-un email sau mesaj, e inspirata din fapte reale, din discutiile pe care le am cu cei care au nenorocul sa dea peste mine in sala de curs. Vezi video-ul de mai jos.

Duplicate in Excel

Elimina duplicate in Excel

Asta povestesc in prima parte a video-ului. Daca vrei sa stergi dublurile fara sa te intereseze care sunt acestea, ai nevoie de optiunea de remove duplicates. O gasesti in Data, in zona Data Tools. 

Duplicate excel

Mare atentie la urmatorul lucru: cand vrei sa elimini duplicatele dintr-un tabel nu selectezi o singura coloana. Nu vrei sa stergi dublurile doar de acolo si sa decalezi tabelul. Daca vezi mesajul de mai jos, inseamna ca nu m-ai ascultat. 🙂

Nu e totul inca pierdut, daca selectezi „Expand the selection” poti inca sa salvezi tabelul. 

Identifica duplicate in Excel

Sunt si situatii cand nu vrei sa stergi „la plezneala” randuri dintr-un tabel. De multe ori vrei sa le identifici, si vezi mai apoi ce faci cu ele. In acest caz nu mai folosim remove duplicates, ne mutam in Home si cautam formatare conditionata. 

Formatare conditionata

Dar de ce folosim formatare conditonata?

Pentru ca putem in primul rand. In al 2-lea rand pentru ca nu putem filtra intr-un alt fel randurile care se repeta. Ii vom spune Excel-ului sa le faca cu rosu pe cele care se repeta. 

Selectam coloana unde vrem sa facem verificarea si apoi mergem aici:

Alegem culoarea (uuu oare ce nuanta de rosu sa aleg) si le vom vedea cu rosu pe cele care se repeta. La final, daca vrei sa iti faci de cap, si daca vrei sa le vezi doar pe cele care se repeta, faci o filtrare in functie de culoare. 

Filtrare dupa culoare

Mai vrei Excel?

Daca ai ajuns pana aici si inca nu te-ai saturat, vad o samanta de „Ninja in Excel” in tine. Vezi aici si alte articole despre Excel, respectiv cursuri online

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de comunitate a site-ului, te asteptam acolo.

6 comentarii la „Duplicate Excel – Eliminare / Identificare”

 1. Aceste cursuri sunt necesare, intrarea in era digitala fara a cunoaste cum sa le folosești tehnica te transforma intr-un handicapat, pe deasupra mai este si frica pierderi unor informatii utile.

 2. Cum fac sa evidentiez daca am o dublura in functie de 2 coloane (ex.: intr-o coloana am numar factura, in alta coloana am data factura), vreau sa ma asigur ca nu se dubleaza candva introducerea facturilor

  1. Sunt mai multe posibilitati, poti fie sa lipesti cele 2 coloane folosind un CONCAT, fie sa folosesti functii de genul COUNTIFS pentru a compara pe mai multe coloane.

 3. Salut.
  Cum pot identifica si elimina din prima coloana celulele care sunt identice si in a doua coloana fara sa le caut si elimina individual?
  (Ex: in prima coloana am o lista de coduri pentru toate produsele iar in a doua am o lista de coduri pentru produse pe care nu le mai folosim. Si as dori sa elimin din prima coloana toate codurile care apar in a doua coloana.) Multumesc.

  1. Ai 2 variante:
   1. Selectezi ambele coloane si vezi care apar de 2 ori
   2. Faci un VLOOKUP / XLOOKUP pentru a identifica valorile din tabelul 1 care apar si in tabelul 2

Comentariile sunt închise.