Lasa-ma sa ghicesc, vrei sa aduci cursul BNR in Excel in asa fel incat sa poti sa faci o actualizare cu un click dreapta / refresh. Desi conectarea Excel-ului la un site pare complicata, nu este deloc, uite ce trebuie sa faci:
- Urmareste video-ul de mai jos
- Aboneaza-te pe YouTube 🙂
- Adauga cursul BNR in Excel
Curs BNR in Excel
E adevarat ca am scris curs bnr in Excel, poti la fel de bine sa faci import la orice curs valutar, merge la fel de bine si de pe alte site-uri care prezinta cursul sub forma unui tabel.
Power Query
Da, am folosit pentru asta Power Query, o facilitate a Excel-ului pe care o folosesc foarte mult in proiectele mele de consultanta. Din cand in cand mai “cioplesc” Excel-uri pentru altii, ca sa mai invat si eu lucruri noi, preferabil pe banii altora. 🙂
Daca te intereseaza subiectul, il poti aprofunda atat in cursul de Power BI, cat si in cursul de Excel avansat.
Ca sa iti faci o idee despre ce face Power Query, hai sa presupunem sa vrem sa scoatem apa din fantana cu ajutorul unei pompe si sa o punem intr-o galeata. Avem in felul urmator:
- Fantana: sursa de date – in cazul nostru site-ul bnr.ro.
- Galeata: Excel-ul.
- Pompa: Power Query – mecanismul care muta apa din fantana in galeata.
Si sa stii ca aceasta “pompa” poate si sa incalzeasca apa, sa o transforme in cafea, chiar sa faca si ciorba. Daca te intereseaza subiectul, poti vedea mai multe in cursul meu online despre Power BI.
Dar, Radu …
Nu pot lua cursul de pe un alt site?
Ba da, poti importa date de pe orice site cu date publice care iti prezinta informatia sub forma de tabele. Mai greu sa faci import daca cursul este prezentat ca si poza sau intr-un paragraf.
Ce fac daca nu am Power Query preinstalat?
Daca ai Excel 2010 sau 2013 il instalezi. Cauti pe Google Power Query Excel 2010 / 2013. E o extensie gratuita care se instaleaza in 5 minute si care iti va crea un tab nou in interfata Excel-ului. Vor fi mici diferente fata de video-ul meu, dar nu semnificative.
Ce mai poate face Power Query?
Multe, vezi mai jos cateva exemple:
- Transformare tabele din forma A (pe care ti-o da sistemul) in forma B (de care ai tu nevoie).
- Centralizare fisiere dintr-un folder sau tabele dintr-un fisier.
- Conectare la aplicatii SQL server si generare rapoarte custom.
- Poate face ceva similar cu VLOOKUP intre 2 tabele intr-un mod automat.
Ai facut vreun lucru interesant cu Power Query? Spune-mi si mie ce, in zona de comentarii.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.