In acest articol vreau sa dau un raspuns cat mai complex la intrebarea: cum sa pari ocupat?
De ce?
Pentru sunt multe companii care apreciaza asta. Oamenii ocupati sunt vazuti ca si adevarati eroi in timp ce noi restul suferim in tacere.
Vreau sa te ajut sa devii si tu erou. Sa creada toata lumea ca tu faci munca a minim 3 persoane si daca ai pleca s-ar duce de rapa tot departamentul, daca nu chiar toata compania.
Disclaimer
Sper ca ti-ai dat seama ca acest articol l-am scris „for fun”, daca simti ca m-am luat de tine, sa stii ca vorbesc despre altii si nu despre tine.
Ok, hai sa incepem, hai sa vedem cateva strategii cat mai concrete prin care poti sa pari ocupat, eroule.
Stai peste program
Nu poti sa pari ocupat daca pleci acasa la ora 17:00. Cu asta trebuie sa incepi, sa stai mai mult la birou decat restul colegilor. Daca faci asta in mod consecvent colegii vor incepe sa iti spuna sa mergi acasa, poate si seful.
Aici e sansa ta, le vei spune ca ai vrea sa mergi acasa, dar nu poti pentru ca ai prea mult de lucru.
Atentie, nu e nevoie sa stai inca 2 ore dupa ce pleaca toata lumea, e de ajuns 10-15 minute. Nu vrei sa te epuizezi din prima. 🙂
Vino mai devreme
Daca ai reusit sa stapanesti sfatul de mai sus, pasul urmator e sa vii mai repede. Nu e nevoie sa vii cu 2 ore mai repede, e de ajuns cu vreo 10 minute. Ideea e ca atunci cand vin la birou colegii sa te vada pe baricade, asa cum te-au si lasat.
Deja parca incepi sa devii un erou in ochi colegilor, nu? oare ce s-ar face fara tine?
Nu iti lua pauza de masa
Daca vrei sa pari cu adevarat ocupat, nu ai ce cauta in cantina. Oamenii ocupati nu mananca. Daca esti ca si mine si nu prea rezisti fara mancare, ar fi o varianta sa iti ascunzi un sandvis in geanta pe care sa il mananci doar cand esti singur.
Ideea e ca nimeni sa nu te vada si sa se intrebe cum rezisti fara mancare.
Privire fixa
Nu putem sa ne rezumam doar la orele la care vii si pleci, sau la pauza de masa, vrem mai mult. Vrem sa ducem lucrurile la un alt nivel.
Cand esti in fata calculatorului si te faci ca muncesti si cineva intra in birou … ignora-l complet. Daca ti se adreseaza asteapta pana cand te striga a doua oara, nu raspunde niciodata din prima.
Esti foarte ocupat, ai uitat?
Asta inseamna ca lucrezi atat de intens incat nici daca ar fi eclipsa solara tu nu ridici ochii din monitor.
Radu, dar daca nu am atat de mult de lucru
Nu conteaza, mai intri pe Facebook / YouTube daca ceilalti nu iti vad monitorul. Daca il vad, atunci musai sa deschizi un Excel sau email-ul.
Verifica-ti email-ul … peste tot
Oamenii ocupati au de rezolvat multe email-uri. De aceea e important sa te asiguri ca atunci cand esti in preajma altora nu vorbesti cu ei ci esti cu ochii in telefon raspunzand la email-uri.
Nu incerca sa fentezi aici si sa dai mesaje pe Facebook, oamenii se prind, riscul e prea mare. 🙂
Pe langa email-uri e ok si SMS-uri, Skype sau WhatsApp sau orice aplicatie de IM pe care o folositi in companie.
Asta inseamna ca atunci cand esti la birou poti sa ai propriul moment zen, nu iti bate capul cu email-uri atunci, oricum nu te vede nimeni.
Notificari la email
Oamenii ocupati primesc multe email-uri. Ca sa pari ocupat trebuie ca ceilalti sa vada cate email-uri primesti.
Primul pas e sa pornesti notificarile pe telefon, e foarte important ca ca telefonul tau sa vibreze sau chiar sa sune pentru fiecare email si reply pe care il primesti.
Pasul urmator e sa te abonezi la macar 10 newsletter-e. Poti sa incepi cu newsletter-ul officeninja.ro. Minusul la mine e ca trimit un singur email pe saptamana.
Gaseste oameni care iti scriu zilnic, de 3 ori pe zi chiar, vrei sa primesti macar 500 de email-uri intr-o zi.
Vino la lucru si sambata
Aici e un lucru mai de finete, nu e de ajuns sa vii la birou sambata daca nu stie nimeni. E important modul in care comunici ca tu ai venit la birou si in weekend.
Fiindca nu poti sa iei o portavoce si sa strigi in gura mare, faci in felul urmator:
- Iti intrebi colegii ce au facut in weekend
- Cand te intreaba tu ce ai facut, le spui cu un oftat usor: „Eu am fost la lucru …”
Pentru impact maxim vorbeste cu ei in timp ce iti verifici email-ul.
Lucreaza de acasa
Oamenii ocupati nu pleaca de la birou pentru ca au terminat ce aveau de facut, pleaca asa, pentru diversitate.
Cand ajungi acasa asigura-te ca trimiti macar 1 sau 2 email-uri intre 10 si 11. Daca vrei sa ajungi un nivel si mai sus ai putea sa incerci si de la ora 1-2 AM.
Asigura-te ca apesi „reply to all”. Nu ai vrea sa vada doar 1-2 persoane ca lucrezi si noaptea.
Iti dau un pont: gasesti aplicatii de email care iti permiti sa programezi data si ora la care trimiti email-ul, asta ca sa nu stai treaz pana la 2AM.
Intarzie la sedinte
Sedintele sunt o oportunitate foarte buna pentru ca aduc laolalta multi oameni care pot sa vada cat esti de ocupat.
Ideea aici e sa intarzii 5-10 minute la sedinta, asta iti va prezinta oportunitatea de a te scuza:
Scuze de intarziere, am atat de mult de lucru …
Bravo, ai inceput sedinta bine, acum trebuie doar sa te asiguri ca iti verifici email-ul incontinuu si ca pari ca lucrezi la altceva, doar esti o persoana foarte ocupata.
Pleaca mai repede de la sedinte
La sedintele la care ai ajuns la timp e indicat sa pleci mai repede. Atunci cand te ridici sa pleci ai oportunitatea extraordinara de a spune inca o data ca ai foarte mult de lucru.
Nu e recomandat sa vii mai tarziu si sa pleci mai repede in cadrul aceleiasi sedinte, e prea mult. E bine ca aceste 2 strategii sa le alternezi.
E insa foarte important si indicat sa scrii email-uri tot timpul sedintei, ca doar esti o persoana ocupata.
Plange-te
Poate strategiile de mai sus nu functioneaza, posibil ca oamenii din jurul tau sa nu fie suficient de sensibili la toate mesajele „SUNT OCUPAT” pe care le transmiti.
Poate e nevoie de ceva mai explicit, sa le spui ca ai foarte mult de lucru. Si aici e recomandat sa ai o abordare mai de finete si in primul rand sa ii intrebi pe ei: „cum stai cu lucrul?”
Nu trebuie neaparat sa ii asculti ceea ce spun, e de ajuns sa fii pe faza cand au terminat ca sa poti sa afirmi putin apasat: „Eu am foarte mult de lucru, nu mai pot”.
Ofteaza
Sunt situatii in care nu poti vorbii cu altii, poate ca vor si ei sa para ocupati. In aceasta situatie poti avea o abordare mai inovativa, sa oftezi din cand in cand „vai cat am de lucru …”.
Nu fa asta insa zilnic de luni pana vineri pentru ca vei starni reactii adverse.
Felicitari
Daca ai pus in practica toate lucrurile de mai sus, sunt sanse maxime ca sa pari un om ocupat, bravo. E posibil ca sa lansezi o moda in compania in care lucrezi, s-ar putea ca si altii sa vrea sa te urmeze, eroule.
Ce mi-a scapat
Sunt sigur ca lista facuta de mine nu e completa, spune-mi in sectiunea de comentarii ce mi-a scapat.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.
1. foloseste 2 monitoare. Pe unul cu folie pe care te uiti pe youtube si al doilea pe care este un excel complicat la care te mai uiti din cand in cand.
2. fa-ti booking de sedinte si tine sali ocupate pentru misterioasele tale telefoane de business
3. cere sedinte cu oameni la orele la care ei nu pot si spune ca este singurul moment cand poti….dar lasa ca lasam pe saptamana viitoare.
Imi place partea cu monitoarele 🙂
Un comentariu valoros de pe Facebook, nu puteam sa nu il pun aici:
https://www.youtube.com/watch?v=wC8PzhNuh7w
Pingback: Vocabularul corporatistului modern - officeninja.ro
Pingback: Identifica duplicate in Excel | excelninja.ro
Pingback: OfficeNinja devine onLearn - Blogul onlearn.ro
Comentariile sunt închise.