Sari la conținut

Cum sa corectezi date in Excel

  • Excel

Care e cel mai simplu mod de a corecta datele gresite in Excel? Cum pot transforma din datele pe care Excel-ul le considera text in date calendaristice pe bune?

Desi cele 2 intrebari de mai sus par oarecum diferite, sa stii ca trateaza de fapt aceeasi problema. Datele gresite sunt de fapt date pe care Excel-ul le considera text, vezi mai jos cum se pot corecta. 

Corectare date Excel

Parte dintr-un curs online

Da, si video-ul de mai sus este o parte dintr-o lectie din MS Excel Extended, cursul meu despre Excel de nivel intermediar. Vei gasi acolo, pe langa video-uri, multe fisiere pe care poti exersa, task-uri la fiecare lectie in parte dar si o parte de comunitate unde poti pune intrebari. 

Lectia completa e de fapt despre text to columns, o optiune care e facuta de fapt pentru altceva, nu neaparat pentru acest scenariu. 

Date gresite in Excel

Ok, dar ce inseamna pana la urma date gresite in Excel?

Dupa cum spuneam si mai sus, datele gresite in Excel = date pe care Excel-ul le vede ca si text. Pot sa le identific in 2 moduri:

1. Sunt de obicei aliniate la stanga: pe coloana A avem text, pe B avem date corecte

corecteaza date excel

2. In filtru nu apar grupate pe ani: ci arata cam asa

corecteaza date excel 2

Ok, si cu ce ma incurca pe mine faptul ca am pe o coloana date gresite?

Intrebarea e una foarte buna, eu vad urmatoarele probleme:

  1. Nu pot face filtrare cum trebuie, e mult mai greu sa selectez o luna din filtrul de mai sus
  2. Textul nu raspunde la formatare, asta inseamna ca nu le pot scrie cum vreau eu
  3. Nu pot sa calculez lucruri raportat la acele date, de genul data de peste X zile

Cum sa corectezi date in Excel

Desi sunt mai multe feluri, eu as merge pe varianta text to columns, eu o vad ca si modalitatea care merge ok tot timpul daca sunt cat de cat atent. Replace, si alte lucruri de genul dau rateuri in anumite situatii. 

Pasul 1: Selectam coloana pe care vrem sa o completam si apoi mergem in tab-ul data si dam un click pe text to columns.

Nu te grabi, astept aici pana cand gasesti butonul. 

Pasul 2: In acest punct selectam fie delimited, fie fixed width. Ideea e sa nu separam nimic, data trebuie sa ajunga nevatamata pe o singura coloana pana la final. Eu am selectat delimited. Am pus si o poza mai jos daca nu ma crezi. 

Pasul 3: daca am selectat delimited, o sa vrem sa debifam toate lucrurile care apar acolo. Dupa cum spuneam vrem sa pastram informatia pe o singura coloana. 

Pasul 4: Selectam date si selectam cum sunt scrise datele in momentul de fata. Atentie, nu cum vrem sa arate la final, ci cum sunt in momentul de fata. In cazul meu, ele sunt scrise pe formatul YMD. 

Pasul 5 (optional): deschizi sampania si dansezi in jurul focului pentru ca ai corectat cu succes acea coloana. 🙂 

Draga Microsoft

De ce nu avem un mod mai simplu? Ar trebui sa pot face asta direct din format cells, nu sa caut pe Google articole dubioase care ma pun sa dansez in jurul focului dupa ce lucrez in Excel. 🙂

.

Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.