Oare cum am putea compara 2 tabele care nu au nici un element unic / id? inainte sa iei pixul si liniarul si sa te apuci de bifat rand cu rand, hai sa vedem daca ne poate ajuta Excel-ul.
Lucrezi in contabilitate?
Daca lucrezi in contabilitate / financiar sa stii ca acest articol e pentru tine. Vreau sa te ajut sa rezolvi o problema care probabil ca iti face zile fripte, compararea informatiilor financiare din surse diferite.
Radu, dar nu ai mai scris un articol legat de comparare tabele?
Ba da, chiar 2, unul video si unul scris. Doar ca metoda prezentata atunci merge doar daca ai o coloana de ID care e unica in fiecare tabel.
Iar daca ai o lista de incasari din programul de contabilitate pe care vrei sa o compari cu ceea ce iti da banca, nu prea ai nici un ID. Ai doar un tabel luuung de numere.
Problema
Ca sa vorbim si mai concret, hai sa facem cunostinta cu Marcica. Ea are nevoie sa compare valorile din tabelul de mai jos cu un alt tabel cu aceeasi structura. E important pentru ea sa stie care din valorile de mai jos nu se regaseste in celalalt tabel.
Da, ai ghicit, tabelul are mai mult de 6 randuri, altfel nu imi bateam capul.
Solutie
Vezi in video-ul de mai jos cum as proceda eu daca ar trebui sa fac aceasta comparatie. Inainte sa dai play, stai totusi 13 secunde ca sa te gandesti tu cum ai proceda.
Acum poti sa ii dai play. 🙂
Download
Aici poti descarca fisierul pe care am lucrat eu.
Functiile COUNTIF si COUNTIFS
Probabil ca ai vazut in video ca am vorbit despre functia countif si countifs. Fac o paranteza, eu scriu inainte sa fac video-ul, sper sa nu ma ia valul sa vorbesc despre altceva. 🙂
Am inchis paranteza, voiam doar sa iti dau si in scris cateva ponturi despre cele 2 functii.
=COUNTIF(range, criteria)
Range: se refera la coloana sau zona de celule unde facem o comparatie; in exemplul din video, la range am selectat coloana de pret din al doilea tabel;
Criteria: aici selectam un singur element, adica acela pe care il folosim in comparatie; daca un element din range este egal cu criteria COUNTIF va arata 1, iar daca sunt 2 – suspans – COUNTIF va arata 2.
=COUNTIFS(criteria_range1, criteria1, criteria_range2, criteria2, …)
Aici explicatia e mai simpla, range si criteria le definim ca si mai sus. Singura diferenta e ca avem un numar nelimitat atat de coloane in care sa facem cautari, cat si valori pe care sa le folosim in comparare. Cu alte cuvinte, fara numar, fara numar.
Mai vrei functii?
Daca te intereseaza functiile in Excel, arunca un ochi si peste acest eBook sau categoria functii de pe site.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.
Pingback: Compara tabele folosind CONSOLIDATE | | excelninja.ro
Pingback: COUNT, COUNTIF, COUNTIFS – functii numarare Excel | excelninja.ro
Comentariile sunt închise.