Sari la conținut

Calcule in Pivot (calculated fields & items)

Calcule in Pivot – da, si eu parca atunci cand citesc titlul articolului parca imi vine sa inchid tab-ul. Nu fugi inca, mai incerc o data „botezarea” acestui articol, poate sunt mai prietenoase variantele de mai jos:

  • Formule intr-un Pivot Table in Excel
  • Gruparea valorilor intr-un Pivot
  • Cum sa faci bani pe net in timp ce te uiti la filme – glumesc 🙂

Campuri calculate

Bun, hai sa revenim la „oile” noastre. Campurile calculate pot fi foarte utile daca tu vrei sa faci mai mult decat o simpla suma pe o anumita coloana, poate vrei sa o mai si inmultesti cu un numar, sau cu alta coloana.

Hai sa ne uitam la un video.

Daca ai ajuns aici

Iti spuneam si un video, daca ai ajuns pana aici, cel mai probabil esti mai „ninja” in Excel decat majoritatea. Cred ca esti pregatit(a) si pentru lucruri mai avansate, de genul Power Pivot, Power Query sau chiar Power BI. Le gasesti in urmatoarele cursuri online.

Curs online Excel avansat

Curs online Power BI

Formule langa Pivot

Poate ca ai incercat sa scrii o formula care foloseste o celula din Pivot. Cel mai probabil, dupa ce ai selectat celula C4, in loc sa vezi in formula C4, ai vazut asta:

=GETPIVOTDATA("Value",$A$3,"Paid on",2,"Years",2022)

Si daca ai incercat sa „tragi in jos” formula, ai vazut ca valoarea nu se adapteaza cum face de obicei. 

Daca vrei sa scrii formule care fac referire la o celula din Pivot, in loc sa selectezi C4, scrie pur si simplu C4 in bara de formule. Vei rezolva pe loc formula, dar problema e ca atunci cand Pivot-ul isi schimba dimensiunea, e posibil sa iti suprascrie formula. 

Calculated fields si calculated items

Da, m-am cam chinuit in video ca sa traduc „calculated item” in romana. Mi-a venit inspiratia dupa ce am oprit inregistrarea, ii putem spune element calculat, suna foarte bine, nu?

In fine, am vazut ca:

  • Campurile calculate (calculated fields) sunt foarte potrivite daca vrei sa faci un calcul pe o intreaga coloana, de asta am folosit exemplul cu transformarea din Lei in Euro direct in Pivot.
  • Elementele calculate (calculated items) sunt foarte potrivite pentru gruparea sumelor dintr-un Pivot, de genul din 4 categorii sa faci 2.

Vrei sa exersezi?

Uite aici fisierul pe care am lucrat si eu.

Mentionez ca niciun fisier Excel nu a fost ranit in timpul filmarilor. 🙂

Despre Pivot Table in Excel

Acest articol este unul de nivel putin mai avansat. Daca vrei sa inveti cum sa apuci conceptul de Pivot Table in Excel, iti recomand acest articol. 

Pivot Table in Excel – tot ce trebuie sa stii

.


Ai o intrebare?

O poti adauga in sectiunea de forum a site-ului.