Desi imi vine greu sa scriu asta, cateodata limitarile Excel-ului te pot face sa incepi sa cauti pe Google Baze de date online. Fie ca vorbim despre viteza, siguranta datelor sau formulare, cateodata are sens sa nu iti tii tabelele cu peste 300.000 de randuri in Excel.
In acest articol vreau sa iti prezint 2 variante pentru baza ta de date, Access si Airtable. Mai sunt si altele, dar, momentul de fata nu prea merita sa le pun in acest articol.
Baze de date pentru „muritori de rand”
Inainte sa ma „spanzuri” in sectiunea de comentarii ca nu am pus aici SQL Server sau alte lucruri de genul, tine cont doar ca articolul asta nu e pentru developeri. Scriu pentru oameni ca si mine care au cam fugit de programare.
Access – solutia desktop
Eu cred ca nu e prima data cand auzi de Access, e o aplicatie pe care cel mai probabil o ai instalata undeva impreuna cu Word, Excel si PowerPoint. Totusi, e foarte posibil ca sa nu o fi deschis pana acum decat din greseala. 🙂
Avand in vedere ca deja ai dat play la video-ul de mai jos, ma opresc aici din scris. Da, in video-ul de mai jos vei gasi un „scurt” tutorial despre Access.
La finalul video-ului vei vedea si cand as folosi / sau nu Access pentru bazele mele de date.
Airtable – solutia cloud
Sunt aproape sigur ca de la mine ai auzit prima data despre Airtable. Am dat peste aplicatia asta cautand un mod de a face planificarea cursurilor intr-o companie cu peste 1000 de angajati dupa ce mi-am dat seama ca Excel-ul nu ma ajuta foarte mult.
Stie sa faca majoritatea lucrurilor pe care le face Access, cu 2 diferente importante.
- E online – nu trebuie sa instalezi nimic iar colaborarea e foarte facila, fara email-uri sau salvari pe server in locuri greu de gasit.
- E usor de folosit – daca in Access iti tot vine sa cauti tutoriale, in Airtable parca iti dai seama singur(a), foarte intuitiv totul.
Oups, am uitat ca tu nu mai citesti ce scriu si ca ai dat deja play la video-ul de mai jos.
Radu, de ce e atat de scurt acest video?
Simplu, entru ca am un curs online despre baze de date in Airtable unde merg mult mai in profunzime decat as putea sa o fac printr-un video sau articol.
Radu, de ce sa iau un curs online cand pot gasi tutoriale gratuite pe YouTube?
Pai, cum altfel o sa imi iau eu bemveu?
Am aici un exemplu concret si personal. In urma cu ceva vreme m-am pus sa invat Power BI. Ca si in aproape toate cazurile, e plin internetul de articole si tutoriale video.
Am ajuns sa cumpar un curs online pentru ca aveam nevoie de o abordare structurata care sa imi permita sa invat repede. Nu stiu tu cum esti, dar eu nu prea am timp de pierdut.
Airtable – un articol mai lung
Am si un articol mai lung despre Airtable, daca tot ai 10 minute la dispozitie. 🙂
https://officeninja.ro/airtable-teaser/
Baze de date in Excel
Radu, dar totusi de ce sa nu folosesc Excel-ul? Oricum il inteleg mai bine.
Daca ai mai vazut vreun video cu mine pe YouTube, cel mai probabil ca vorbeam despre Excel. Desi imi place Excel-ul, nu e ideal ca si o aplicatie pentru baze de date.
Putem sa il hack-uim in directia asta, si probabil ca pe excelninja.ro vei gasi multe tructuri si sfaturi pentru asta.
Ne vom lovi insa de limitarile Excel-ului in ce priveste numarul de linii, aprox. 1.000.000 / sheet. Pe langa asta, daca ai incercat sa lucrezi in fisiere cu peste 100.000 de randuri, probabil ca ai vazut ce fain e sa astepti sa calculeze sau pur si simplu sa crape.
Stii cum e, poti strange suruburi si cu cutitul de bucatarie, dar parca mai buna o o surubelnita. 🙂
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.