Microsoft Excel este un program atât de cunoscut în mediul business încât nu mai trebuie prezentat. Totuşi, pe cat este de cunoscut pe atât de puțin este folosit la potenţialul maxim, în majoritatea cazurilor ne rezumăm la tabele şi liste relativ simple. Ca să ieșim din acest tipar am făcut o listă cu 8 lucruri pe care poți face în Excel.
1. Reglează capitalizarea cu 3 formule simple
Unele persoane adoră să scrie cu MAJUSCULE, atât de mult încât ai spune că tasta SHIFT este defectă. Alte persoane nu știu să scrie numele proprii decât cu litere mici. Pentru a corecta și a standardiza modul de introducere a datelor fără să faci asta manual iți recomand următoarele formule:
=LOWER (text) – dacă vrei ca textul să arate așa
=UPPER (text) – SAU POATE VREI SĂ ARATE AȘA
=PROPER (text) – Sau Poate Totuși E Mai Bine Așa
2. “Îngheață” rânduri pentru a le păstra tot timpul vizibile
Poate că editezi un raport de 3271 de linii și nu mai reții ce ar trebui să scrii în coloana C pentru că nu mai vezi capul de tabel. Ca să nu iți petreci timp prețios din viață dând scroll iți recomand să folosești cu încredere opțiunea de freeze panes din tab-ul de view. Poți folosi și CTRL+HOME ca să ajungi pe primul rând sau CTRL+END ca să ajungi pe ultimul rând.
3. Concatenează celule
Poate ai primit un Excel în care numele și prenumele sunt scrise pe 2 coloane separate când ar trebui scrise în aceeași celulă. Nici o problemă, nu trebuie să rescrii manual toate cele 2642 de rânduri, poți folosi formula CONCATENATE în felul următor: =CONCATENATE(Prenume;” “;Nume).
4. Separă numele de prenume
Poate că te confrunți cu cealaltă problemă, ai numele întreg scris într-o singură celulă când ar trebui scris în 2 celule separate. Nici o problemă, poți să faci separarea cu următoarea formula: LEFT(Nume;FIND(“ “;Nume)-1).
5. Validează datele
Le-ai tot explicat colegilor cum să completeze rapoartele pe care le trimiți dar de fiecare dată trebuie sa le corectezi. Folosind opțiunea de validare a datelor pe care o găsești în tab-ul de DATA poți să te asiguri că în câmpurile unde ai numere acestea se încadrează în limitele pe care le dorești sau că în coloana categorie pot fi completate doar categoriile definite de tine.
6. Editează celula selectată
Ești atât de aproape de tastatură și mouse-ul este atât de departe. Vrei să editezi celula selectată dar nu vrei să folosești mouse-ul, nici o problemă, apăsând F2 rezolvi problema.
7. Scoate în evidență celule în funcție de valoarea acestora
Câteodată e nevoie ca anumite lucruri cheie dintr-un raport să fie scoase în evidență. Opțiunea de conditional formatting din tab-ul home ne permite să schimbăm formatarea celulelor în mod automat în funcție de valoarea acestora.
8. Adaugă mai multe rânduri într-o celulă
Util mai ales atunci când vrei să scrii mai mult text într-o celulă poate pentru a adăuga chiar și rânduri libere. În mod normal atunci când tastezi ENTER vei trece la rândul de mai jos. Pentru adăugarea unui rând nou tot ce trebuie să faci este să folosești combinația de taste ALT+ENTER.
Radu este fondatorul onLearn si autorul majoritatii articolelor de pe acest site. Cand nu scrie sau nu inregistreaza vreun tutorial e in sala de curs sau lucreaza pe proiecte de consultanta ca sa invete lucruri noi.
Ai o intrebare?
Daca ai ajuns pana aici cautand sectiunea de comentarii, sa stii ca aceasta nu exista :). Poti insa ca sa ne pui intrebari in partea de forum a site-ului, te asteptam acolo.
Salut Radu!
Vrei sa fii putin mai explicit la punctul 4 “Separa numele de prenume”? Unde scriem formula LEFT(Nume;FIND(“ “;Nume)-1)? In celula cu numele si prenumele sau ….?
In celula de langa.
Am incercat dar nu merge.
Am rezolvat pana la urma cu Text to columns.
Comentariile sunt închise.